lezersreacties

Inburgeringswet

Fijn dat u zoveel aandacht besteedt aan de inburgeringswet van 2013 (Trouw, 13 april). De boete voor de inburgeraars die niet binnen de termijn het examen halen (maximaal 1250 euro) wordt onder bepaalde voorwaarden kwijtgescholden. Wat het zo ernstig maakt, is dat deze mensen de lening waarmee ze hun inburgeringscursus hebben bekostigd, terug moeten betalen. Die kan oplopen tot 10.000 p.p., dus tot twee maal dit bedrag per gezin. Sommige nieuwkomers doen hun stinkende best maar kunnen gewoon het vereiste taalniveau niet bereiken. Die worden met een grote schuld opgescheept. Analfabeten en anders-alfabeten mogen langer over hun inburgering doen, maar dat helpt in de meeste gevallen niet: het is gewoon te moeilijk.

Sietske Roegholt Culemborg

Oorsprong paastradities

Er leven hardnekkige onjuiste beelden over de oorsprong van onze paastradities. Zo verzuchtte een historicus in Trouw dat hij 'helaas' geen directe link tussen de paashaas en middeleeuwse paasviering kon vinden (Trouw, 15 april). Als hij verder had gezocht had hij ontdekt dat een groot deel van de gebruiken die wij heden ten dage associëren met het christelijke paasfeest, stammen uit voor-christelijke tijden. Neem alleen al de naam van het feest zelf. In Nederland is die afgeleid van het Joodse Pesach, maar in Duits- en Engelstalige landen (respectievelijk Ostern en Easter) verwijst de naam rechtstreeks naar de heidense lente- en vruchtbaarheidsgodin Ostara. Ook de haas en het ei zijn daar als ultieme symbolen van vruchtbaarheid onlosmakelijk mee verbonden. Columnist Stijn Fens concludeerde dat het paasfeest voor 'het overgrote deel van de Nederlanders is geworden tot een lentefeest'. Gezien de voor-christelijke wortels van onze paastradities is er eerder sprake van een terugkeer naar de oorsprong.

Paul Hendriksen Olst

undefined

Scherp

Helaas was de interviewer van 'het Journaal' niet zo scherp als Hans de Bruijn (Letter&Geest, 15 april). Schiphol moet ten koste van heel veel, groter worden. Zelfs de voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid laat zich schijnbaar voor dat vliegtuigkarretje spannen. Veiligheid lijkt geen randvoorwaarde. Uitbreiding gaat in ieder geval in een groot gebied ten koste van stilte. Door werkzaamheden krijgen we in een corridor van Gouda tot Amsterdam nu al een voorproefje van de beoogde glorieuze toekomst van Schiphol. Boven Gouda draaien vliegtuigen tegelijk naar twee parallelle routes richting Zwanenburg- en Aalsmeerbaan. Zonder al te veel fantasie is voorstelbaar dat de geluidsituatie rondom Amsterdam ook nog slechter gaat worden.

Het is een lapmiddel, maar toch. Onderhandelaars: waar blijft de btw op kerosine?

Jaap Visser Gouda

undefined

Vernieuwing in de PKN

Het vernieuwende in de kerk (Trouw, 15 april) zou onder andere zijn dat een gelovige niet meer naar een kerk maar naar meerdere kerken zal gaan. Een conclusie die volgens mij veeleer is gebaseerd op het gevolg dat kerken van plaatselijke gemeenschappen worden afgestoten, dan op de feitelijke wens van de trouwe kerkganger die zijn gemeenschap helaas uiteen ziet vallen.

Jan Rensink Zelhem

undefined

Kerkvernieuwing

Veelbelovende kerkvernieuwing is vooral een protestantse aangelegenheid en breidt zich als een olievlek uit, constateert Nico de Fijter met enig enthousiasme (Trouw, 15 april). Maar het is zeer de vraag wat er beklijft van flexkerken met reli-shoppers die hun eigen zingeving bij elkaar sprokkelen. Hoeveel van die vloeibare gemeenschappen zullen niet in een draaikolk van subjectiviteit ten onder gaan ? Of versplinteren tot er niets meer van overblijft? Grote kans dat de weerbarstige en taaie objectiviteit van de rooms-katholieke traditie over de langste adem beschikt.

Eelco van der Veer Ferwert

undefined

Joods-christelijke paaseitjes

Tijdens de vieringen rond Pasen in de Grote Kerk in Schagen heb ik extra opgelet of ons joods-christelijk erfgoed werd verdedigd. Maar tijdens de overwegingen werd geen paaseitje genuttigd. Hooguit een enkele pepermunt.

Adriaan Rodenburg Haringhuizen

undefined

Laag, lager, laagst

Ex-slager Janson schrijft 'Een slachter is niet per se afgestompt' (Opinie, 13 april). Wellicht een kleine troost voor Kees Janson, die zich in zijn beroepseer aangetast voelt: van niemand minder dan de Pruisische koning-filosoof Frederik de Grote stamt de uitspraak 'De jager staat nog lager dan de slager'. '

Coen Eggen Kelmond-Beek

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden