lezersreacties

Kerkverlating

Ook al valt kerkverlating te betreuren, zoals Henk Dam aangeeft (Opinie, 26 juli), toch biedt kerkverlating nieuwe kansen. Onlangs was ik op een bijeenkomst in Enschede met als thema: Samen Sterk! Inventief ondernemen. Het ging erover hoe kerken op een nieuwe manier zijn te exploiteren, en gelukkig gebeurt dit al op veel plaatsen. Uit het hele land waren tientallen enthousiastelingen toegestroomd om te vertellen over succesvolle initiatieven: de kerk als concertzaal, kantoor of als gebouw voor kunst en educatie. Zo blijft de kerk zijn functie behouden als inspiratiebron en verbindende kracht.

Henk Sieben Rekken

Perspectief van het slachtoffer

Of het onderscheid tussen terrorist of amokmaker wel zinvol is (Trouw, 26 juli) heb ik mij de laatste weken ook meerdere keren afgevraagd. Bij de beantwoording van deze vraag kiezen Joost van Egmond en de door hem geciteerde experts de motieven en psychische gesteldheid van de dader als perspectief. Dit standpunt ontneemt het zicht op een bevredigend antwoord op de gestelde vraag. Door te kiezen voor het perspectief van het slachtoffer (en diens verwanten) ontstaat de gevraagde duidelijkheid: voor slachtoffers en nabestaanden maakt het niets uit of de dader een politiek of religieus gemotiveerde terrorist of een psychisch doorgedraaide amokmaker is. Het enige wat voor hen telt is het resultaat van de daad: een voortijdig en gewelddadig afgebroken leven.

Jacob Jan Kleibergen Lelystad

Brexit

Complimenten voor het constructieve artikel van Marjolein Quené in Trouw van 25 juli. Zij schetst een lokkend perspectief voor de EU zonder VK. Bijkomend positief effect van de Brexit zou kunnen zijn dat de EU sneller, efficiënter en effectiever kan werken zonder die dwarsliggende Britten. Leaner and meaner, om toch maar weer een Angelsaksische uitdrukking te gebruiken.

Peter Versteegh Sittard

Bewegen

We zitten te veel, bewegen te weinig en sporten alleen is niet genoeg om aan de huidige, overigens verwarrende beweeg/fitnormen te voldoen (Trouw, 25 juli). Ik heb een kantoorbaan, (h)erken het gevaar van 'sedentair' gedrag, maar laat het er niet bij zitten. Met kleine gedragsaanpassingen kom je al een heel eind: opteer voor een lunchwandeling, weersta de lift tot verdieping zes, en kies voor het openbaar vervoer. Een combinatie van fietsen, treinen en nog eens fietsen werpt in mijn geval duidelijk vruchten af, want stappenteller en weegschaal liegen niet. Een nieuwe beweegnorm kan helpen om duidelijkheid te verschaffen, maar eigenlijk is het een kwestie van gewoon doen.

Henk Warmer Lelystad

Steenkool en kinderarbeid

Scheidend Greenpeace-directeur Borren vergelijkt steenkoolactiviteiten met kinderarbeid (voorpagina, 26 juli). Deze vergelijking werkt verwarrend en komt een discussie niet ten goede. Er wordt ook geen recht gedaan aan de onderliggende problematiek van beide. Ik waardeer haar inzet voor het klimaat, maar vraag haar wel voortaan geen appels en peren meer met elkaar te vergelijken.

Michiel Steffelaar Den Haag

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden