lezersreacties

Toch iets kerkelijks

Dat nabestaanden nu zelf zoeken naar de betekenis van de dood en hun wijze van verwerking, herken ik in mijn dagelijkse praktijk (de Verdieping, 26 januari). Als rk geestelijk verzorger word ik steeds meer geconfronteerd met het gegeven dat de overledene gelovig was maar nabestaanden niet meer. Ik kreeg de vraag of ik "uit respect voor pa" wilde voorgaan in een afscheidsdienst in de kerk. Daarna wilde men 'nog iets' in het crematorium voor nabestaanden waar men het woord God niet meer wilde horen. Naar aanleiding hiervan begon ik de opleiding tot ritueelbegeleider. Nu word ik gevraagd voor uitvaarten van katholieken of protestanten die, vaak door omstandigheden, de lijn met hun eigen kerkgemeenschap zijn verloren. Men wil dan toch nog 'iets kerkelijks', vaak in combinatie met ritueelbegeleiding.


Petra Kuperus Alphen aan den Rijn

Flexfeiten

Taalontwikkeling kan snel gaan, soms door een nieuw woord, soms door een nieuwe betekenis. Sinds kort blijkt naast het gewone, feitelijke feit ook het 'alternatieve feit' te bestaan (Trouw, 23 januari). Het blijkt zelfs al redelijk normaal te zijn, want 'een feit is pas een feit als het een politieke plaats heeft' leert het Trouw-commentaar. De tastbare werkelijkheid lijkt geen rol meer te spelen. Mijn voorstel: gebruik 'flexfeit' of 'flexfact' voor dit type 'feit'.


Kees Harmans Rijsenhout


Aanvalsplan landschap


Natuurgebieden zijn goed te definiëren, een landschap is veel abstracter. Het is moeilijk de urgentie van investeringen in landschappen goed te duiden, zegt Hank Bartelink van LandschappenNL (de Verdieping, 25 januari). Als dat zo is, liever niet van mijn belastingcenten.


Arie Korteweg Leiden

Kunst verbindt ons

Het betoog van Birgit Donker over de onschatbare waarde van kunst en kunstenaars voor ons land is mij uit het hart gegrepen (Opinie, 25 januari). De afgelopen jaren is er zo veel afgebroken; orkesten die moesten verdwijnen, kunstenaars die nauwelijks rondkomen, boeken minder verkocht. Vaak werd er schamper over gedaan door politici die de waarde niet wilden of konden zien. Muziek is voor mij de mooiste kunstvorm om ons te verbinden, in onze orkesten zijn alle nationaliteiten te vinden. Mensen die samen zingen kunnen niet boos zijn op elkaar, zeggen ze in Duitsland. Jaarlijks komen jonge mensen uit de hele wereld naar de masterclass in onze stad. Zo mooi om hen te horen. Laten we jonge mensen leren hoe belangrijk kunst kan zijn.


Karla de Boer Gilberg Apeldoorn

Verboden toegang in keuken?

Na het lezen van Beatrijs' advies en de column van Ger Groot (de Verdieping, 24 januari) dacht ik: zijn wij nu gek? Mijn man en ik hebben al ruim tien jaar een vast ritueel: zondagavond bekijken we met de weekagenda op schoot wat we te doen hebben. Dan spreken we af wie wanneer gaat koken, meestal ieder drie keer en 's zondags om de beurt. Inmiddels hebben we onze eigen toppers: hij sauzen en snert, ik vis. Wie niet kookt, loopt de ander niet voor de voeten, maar het is niet zo dat de keuken verboden toegang is. De mores van de 'professionele keuken'? Niet bij ons.


H. Camphuijsen-Maas Purmerend

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden