lezersreacties

Taart voor harde werkers

Prachtig! Een taart van de staatssecretaris van onderwijs voor een vwo-leerling die met allemaal achten (en hoger?) cum laude zijn diploma heeft gehaald. Gefeliciteerd. De staatssecretaris vermeldt hierbij op het NOS Journaal dat inzet beloond moet worden. Dus als kijker moeten we een onderscheid maken tussen het behaalde resultaat en de inzet, want je geeft geen taart aan iemand die op zijn sloffen allemaal achten haalt. Wel fijn dat de taart voor inzet en niet voor resultaat is, want een liberale staatssecretaris als hij weet natuurlijk dat verschillen in capaciteiten niet zo maakbaar zijn maar dat je wel met inzet van jezelf, én van je ouders én van je leerkrachten, het beste uit jezelf kunt halen. Laat de staatssecretaris dan ook even een cum laude-taart brengen naar de vmbo-leerling die met keihard werken en allemaal zessen zijn diploma gehaald heeft. Dat zijn de excellente leerlingen. Kortom: taart voor iedereen die een acht of hoger voor 'inzet' heeft gehaald. Scheelt toch weer een kloof in de taart van de samenleving.

Karel Teune Vledder

undefined

Twee examenmomenten

Op goede scholen worden pilots uitgevoerd, zij krijgen extra middelen en aandacht. Dit schept uiteraard een te positief beeld, ook wat betreft de toetsmomenten. Tijdens de toetsweken ligt op veel scholen de rest van het onderwijs soms voor 90 procent stil. Gaat dit opnieuw gebeuren in november, de maand waarin er volgens het College voor toetsen en examens een tweede examenperiode moet komen?

Piet Brandsma Putten

undefined

Onvoldoendes overdoen?

Bij het D66-voorstel om leerlingen die zakken voor hun examen alleen die vakken over te laten doen, waar ze een onvoldoende voor haalden, zou ik de volgende kanttekening willen plaatsen.

Wat gebeurt er met de afgeronde zessen die eigenlijk een 5,5 zijn? Niemand zal toch kunnen beweren, dat leerlingen die op zo'n manier aan een voldoende zijn gekomen, de stof beheersen. Ik zou er derhalve voor willen pleiten om alleen cijfers boven de zes te laten staan.

Ton Faas Axel

undefined

Laatste schoolweken

"Hoe was het vandaag op school?", vroeg ik mijn 14-jarige zoon (havo/vwo) tijdens het eten. "Niets aan, we kijken de hele dag alleen maar films", zei hij. Het valt me elk jaar weer op dat er de laatste weken van een schooljaar eigenlijk al niets meer wordt gedaan. Momenteel is er een discussie gaande om het vmbo een jaar te verlengen. Volgens mij is het veel beter om al die weken voor de vakanties wat intensiever te gebruiken. Geef kinderen (zoals mijn zoon) extra les in vakken waar ze zwak in zijn. En bewaar die film en al die andere leuke activiteiten echt tot aan de laatste schooldag.

Jannes Klaassen Middelstum

Moorddadige islam?

Waarom hangt Ephimenco de motivatie van de daders die hij noemt specifiek op aan een 'moorddadige' islam?

Hij had elke godsdienst, of niet-godsdienst (boeddhisme) kunnen kiezen.

Feit blijft dat mensen, van alles op een religie (kunnen) projecteren en haar daarmee misbruiken. De religie an sich is daarmee niet fout, of minderwaardig, of moorddadig; de mensen die zich van die vlag willen bedienen wél. Maar die vlag kan nooit de lading dekken.

A. Sprakelaar Valkenburg

undefined

Een andere kijk

Naar aanleiding van de lezersbrief van F. Jongbloets (17 juni) over het artikel van Peter-Ben Smit(16 juni), geef ik graag mijn kijk op het artikel van Smit. In mijn beleving geeft de schrijver aan dat we als Nederlanders ons eens zouden moeten bezinnen over onze denkwijze voor wat betreft wat 0f 'normaal' is , of zelfs wat goed is. Als wij maar blijven denken, door de tijd heen, dat onze denkwijze goed is, worden we conservatief in relatie tot het wereldgebeuren. Ook zit er per definitie een oordeel in de denkwijze, want als wij normaal of goed zijn, dan is de ander dat niet.

Dan moet er iets ergs gebeuren wat ons wel aan het denken zet, omdat we dan wel moeten nadenken over onszelf. Anders gezegd, we kunnen ons doen en laten niet inzien en onderkennen wat normaal of goed is, als er geen kwaad is.

Jitske van der Meer Voorburg

undefined

Wegsturen of opstappen

Er zijn grote problemen in verzorgingshuis voor doven De Gelderhorst. Alles wordt gericht op de voorzitter van de raad van toezicht. Maar diezelfde raad heeft deze voorzitter binnengehaald en is daar verantwoordelijk voor. Ze zijn dus samen verantwoordelijk voor het beleid en de toekomstplannen. Als leden het niet eens zijn met hun voorzitter, zouden zij hem kunnen wegsturen of zelf opstappen. Er zijn volgens mij meer mensen medeverantwoordelijk.

H.Haan Winschoten

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden