lezersreacties

Slim fietspad of weerbericht

Wanneer is een fietspad slim? (Trouw, 5 september) De straat ijsvrij houden met leidingen van de stadsverwarming is zo oud als de stadsverwarming zelf. De Lijnbaan in Rotterdam is daar een bekend voorbeeld van. Door de stadsverwarmingsbuis zelf direct onder het plaveisel te leggen is het Rotterdamse systeem in elk geval een stuk slimmer dan in Ede. Daar is een heel circus van slangen in fietspad en boven de stadsverwarmingsleidingen nodig, aangedreven door pompen en gestuurd door thermostaten en andere overbodige regeltechniek. Een echt slim fietspad waarschuwt zijn gebruikers bij sneeuw en ijzel om eerder van huis te gaan. Of hadden we al zoiets als een weerbericht?

E. Israëls Delft

Moraal en VVD

Het is inderdaad een waagstuk voor de VVD: normen en waarden (Trouw, 6 september). Nog niet zo lang geleden was het de partij van 'hebben, houden en halen'. Nog recenter is de bekentenis van voorman Rutte dat hij niets met visie kan. Is er nu opeens wel een visie die richting geeft? Tegelijk stelt minister Schippers dat 'religie achterhaald is'. Waarop stemmen de liberalen dan hun morele kompas af? Rutte, Schippers en Dekker geven alleen enkele algemene reacties op ongewenste ontwikkelingen. Terwijl in dezelfde krant hun partijgenoot Sybe Schaap laat zien dat een visie berust op echte verdieping. Is deze aandacht voor normen en waarden meer dan verkiezingsretoriek?

Laurens Korevaar Rotterdam

Israël met hoofd in de wind

Dat de directeur van het CIDI blijk geeft van een eigen kijk op de Israëlisch-Nederlandse betrekkingen, wekt bij mij geen verbazing (Opinie, 6 september). Nederland heeft wat goed te maken, stelt zij. Volgens mij loopt echter Israël met het hoofd in de wind en wenst het zich van internationaal recht niets aan te trekken. Het gaat onverminderd door met het bouwen en uitbreiden van nederzettingen in bezet gebied. Dan een sneer naar Europese 'betweterigheid' die van Israël etikettering verlangt die aangeeft dat een product niet uit Israël komt, maar van de bezette Westelijke Jordaanoever. Als Israël dan toch bezet gebied als Israëlisch gebied wil blijven benoemen, waarom dan geen gelijke rechten toekennen aan alle inwoners, ook Palestijnse?

Bert Prang Leiderdorp

Zorg afwezig

Hoe kan het dat we een hele avond naar premier Rutte en interviewer Erdbrink kunnen kijken, zonder dat het onderwerp 'zorg' aan de orde komt?

Zomergast Rutte koos voor deze avond de film 'Intouchables'. Hem werd niet gevraagd naar het waarom. Een gemiste kans om niet alleen de premier, maar ook de mens Rutte over hét onderwerp op alle politieke agenda's te horen.

Marieke van Es Amersfoort

Zwarte school

Naar aanleiding van het artikel over zwarte scholen (Opinie, 6 september): in Culemborg stond vanaf 1968 een basisschool met import-witte en Molukse leerlingen en import-Molukse en witte leerkrachten. De mooiste opmerking kwam van een vijfjarige leerling: "Dat is geen Ambonees (Molukse), dat is mijn juf."

Ineke van Kooten Niekerk Culemborg

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden