lezersreacties

Verkeersboetes

Veel interessanter dan alle commotie over boetes voor 1 km te hard rijden is de spreiding van het aantal boetes per automobilist. Pas dan kun je zeggen of het voor automobilisten in het algemeen lastig is om zich aan de maximumsnelheid te houden, of dat een bepaalde groep simpelweg bewust en consequent te hard rijdt. Ik vermoed het laatste.


Stephan Wijland Rotterdam

Eigen fout

Natuurlijk is een prent voor snelheid niet prettig. Trouw (11 april) noemt het voorbeeld van iemand die wordt geklokt op 136 en dat na aftrek van meetcorrectie er een overtreding overblijft van 1 kilometer. Dit is natuurlijk relatief. Als je wordt geklokt op 136 rijd je al ruim 140 op je teller. Dan weet je zelf al dat je te snel rijdt en een risico neemt. Ik vind het wat makkelijk je eigen fouten bij de overheid neer te leggen.


Niek van der Stal Enkhuizen

Check eerst, schrijf dan

Ephimenco vraagt zich af (Trouw, 11 april) of Nederlandse christenen wel stilstaan bij de vreselijke aanslagen op Koptische kerken in Egypte op Palmzondag. Als hij de moeite had genomen om op de website van de Raad van Kerken in Nederland te kijken had hij gezien dat de Koptische Kerk in Nederland ook lid is van de landelijke Raad van Kerken en de Raad van Kerken in Amsterdam. Op de website van de landelijke Raad worden alle lidkerken opgeroepen tijdens Pasen te bidden voor onze broeders en zusters in Egypte. Er is een brief uitgegaan van de RvK naar bisschop Arseny van de Koptische Kerk in Nederland om onze afschuw en ons medeleven te uiten. Bovendien hebben zowel de Raad van Kerken in Amsterdam, de Wereldraad van Kerken, de Conferentie van Europese Kerken, als de Paus soortgelijke verklaringen gepubliceerd, eveneens te vinden op het internet.


Kees Nieuwerth Gasselternijveen


Controledwang


Een treffende strip van Pieter Geenen over de toenemende administratieve rompslomp in het onderwijs (Trouw, 11 april|). Navrant is de krampachtige manier waarop men meent in zowel de zorg als het onderwijs via protocollen de kwaliteit in de hand te moeten houden. Hoe meer mondiale dreigingen (klimaatverandering, vluchtelingencrisis), des te erger wordt de controledwang op de eigen vierkante meter.


Jos Janssen Nunspeet

Over de grens

De FNV wil 600 tot 800 miljoen euro compensatie voor de mensen die hun baan verliezen als Nederland steenkool uitsluit (Trouw, 3 april). Maar niet alleen Nederlandse gezinnen lijden onder de besluiten in de steenkoolketen. In Colombia zijn rond twee grote steenkoolmijnen minstens 3100 mensen vermoord en 55.000 boeren van hun land verjaagd door paramilitairen. De mijnbouwbedrijven floreren mede dankzij goedkope, oneigenlijk verkregen grond, en energiebedrijven profiteren via goedkope steenkool. Een sociaal fonds dat de problemen in de héle keten aanpakt, zoals de FNV bepleit, zou ook over de landsgrenzen heen moeten kijken. een deel van het geld moet gaan naar degenen die elders in de keten de hoogste prijs hebben betaald.


Wouter Kolk Utrecht

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden