lezersreacties

Volgens mij heeft Bach nooit een vleugel gekend

Frontex is niet nijdig

Sylvain Ephimenco stelt in zijn column 'Verdronkenen' (Trouw, 26 januari) onterecht dat het EU-agentschap voor bewaking van de buitengrenzen Frontex 'pisnijdig' is op Artsen zonder Grenzen. Wij zouden met onze reddingsschepen als een soort 'pendeldienst' fungeren voor asielmigranten. Deze uitspraken van Frontex berusten op een misverstand en zijn na de publicatie in de Financial Times door het agentschap ingetrokken.


Frontex zelf heeft vorig jaar zeker 88.000 mensen gered, maar de meeste reddingen staan op naam van gewone koopvaardijschepen, die daartoe verplicht zijn onder het zeerecht.


Ephimenco stelt dat humanitaire hulp de migratiecrisis versterkt en zelfs indirect verantwoordelijk is voor het grote aantal doden op de Middellandse Zee. In werkelijkheid bestaat de aanzuigende werking uit het grote verschil in veiligheid en welvaart tussen Europa en veel landen in Afrika. Zonder een Europees beleid met veilige asielroutes en heldere migratieprocedures zullen mensen op onzeewaardige bootjes blijven stappen. Suggereren dat zij dan maar moeten verdrinken is buitengewoon cynisch.


Arjan Hehenkamp algemeen directeur Artsen zonder Grenzen Amsterdam

Twijfels aan oprechtheid

Michel van Schaik en Barbara Baarsma (Opinie, 27 januari) pleiten voor een minister voor voeding en gezondheid, die moet voorkomen dat de 'tijdbom van onder de samenleving', slechte voeding, ontploft. Ze hebben helemaal gelijk als ze zeggen dat een ongezond dieet en weinig bewegen in Nederland leidt tot meer chronische ziekten, ook bij jongeren. Maar als we zien waar deze mensen werken, krijg ik toch mijn twijfels aan de oprechtheid: De Rabobank, de bank achter de intensieve veehouderijen en de suikerindustrie van Nederland. Ik zou dus zeggen: neem eerst zelf uw verantwoordelijkheid.


Joost van der Stappen Ittervoort

Doe normaal

Ik verbaas me over de hoeveelheid wijsheid die een aantal filosofen te berde brengt als reactie op de advertentie van Rutte (Filosofisch Elftal, 26 januari) Ik vind de reacties veel te serieus. Rutte is geen filosoof en roept slechts wat ondoordachte dingen die je niet verwacht bij een premier. Het is nodig dat we onze premier eens gaan berispen en hem toeroepen: doe eens normaal. Een premier met gezag zou het onderwerp heel anders aanpakken. Hij zou juist moeten wijzen op het isolement van vluchtelingen en de inzet van duizenden vrijwilligers. Hij zou de inzet van onderwijzers en leraren moeten prijzen die dag in dag uit onze jeugd soms met de moed der wanhoop proberen op te voeden. Hij zou ook perspectief moeten bieden aan mensen die uit wanhoop op de PVV stemmen. Hij zou een antwoord moeten geven op de belastingontduiking van multinationals. Zo'n premier hebben we nodig, iemand met moreel gezag. Iemand waar je u tegen zegt.


Maartje Bommer Warmenhuizen

Bach achter de vleugel?

Misschien zeur ik, maar de illustratie bij het lezenswaardige artikel over Bach en Luther (de Verdieping, 27 januari) had beter gekund. Volgens mij heeft Bach nooit een vleugel gekend zoals de illustratie laat zien. Hij speelde clavichord en klavecimbel: toch echt iets anders. Bach spelen op een piano zou om die reden alleen al verboden moeten worden. Laat dit een hot item worden bij de komende verkiezingen.


Peter Ploeger Eindhoven

Doodmaken

In de column van Bert Keizer lees ik de quote: 'Wanneer mag je ernstig dementen stiekem doodmaken?' Hoeveel lager wil je de drempel nog leggen? Alsof daar überhaupt over te discussiëren moet zijn. Inderdaad zijn we zo weer in de jaren dertig aangeland, zoals holocaust-expert Timothy Snyder zegt in het interview met Trouw (de Verdieping 27 januari).


Lex Dierssen Zorgvlied

Recht verspeeld

De VVD heeft het recht op de ministerspost voor Veiligheid en Justitie nu wel verspeeld. Het zou chic zijn als Rutte het departement tot het aantreden van het volgende kabinet aan de PvdA in beheer zou geven. Dan kunnen ministers van die partij kijken welke (VVD-)lijken er nog in de kast liggen.


Felix van de Laar Almere

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden