lezersreacties

Staan is ook niet alles

Volgens architect Ronald Rietveld is (te veel) zitten ongezond (de Verdieping, 28 mei). Dat moge zo wezen, maar lekker de hele tijd staan ontspant niet. Rietveld heeft in Almere onze binnentuin ontworpen: 1 hectare groot voor 200 omwonenden, zónder enige vaste zitgelegenheid. We mogen onze eigen stoel meesjouwen als we toch graag willen zitten.

Onder architecten wordt het ontwerp vanwege zijn helderheid en transparantie hogelijk geprezen. Maar van biodiversiteit boven het maaiveld is geen sprake; vogels fluiten er niet, eksters krassen de rest eruit. Er staan zestig bomen van twee soorten, er is 250m haag in één soort, struiken ontbreken.

Felix van de Laar Almere

undefined

Kiezer winnen

Anne Applebaum schetst een somber beeld van de toekomst van de EU (Letter&Geest, 28 mei). Het verontrust mij dat het bij de Europes politici niet wil doordringen dat het vijf voor twaalf is wat betreft het voorbestaan van onze unie. Met een pro-Europees standpunt of mooie argumenten redden zij het naar ik vrees niet. Een Brexit gaat mogelijk niet door, maar de verkiezingsuitslag in Oostenrijk doet het ergste vrezen en kon weleens een trendsetter zijn voor meer EU-landen.

Er moeten dringend daden komen om de kiezer weer voor Europa terug te winnen. Daden die laten zien dat de gewone burger beter af is met een verenigd Europa. Laten zien dat we Griekenland niet laten barsten. TTIP erdoorheen duwen zal nog meer anti-EU-sentiment oproepen, dus dit project vijf jaar in de ijskast zetten. Een goed veiligheids- en vluchtelingenbeleid. Aandacht voor kansarmen en werkeloosheid.

Laten politici meer hun verantwoording nemen en laten zien dat de EU er voor alle burgers is.

Henk Groeneveld Zutphen

undefined

Zwerfkattengezin

De boosheid van Jelle Reumer kan ik me heel goed voorstellen (Trouw, 28 mei). De oplossing van de dierenbescherming voor het zwerfkattenproleem op Texel lijkt me amateurswerk en lost weinig op. De werkelijke oorzaak van het zwerfkattenprobleem wordt mijns inziens over het hoofd gezien. Is het niet allemaal ontstaan door menselijk gedrag? Mensen die genoeg hebben van het lieve poesje gaan die ergens uitzetten, liefst aan de overkant van een grote rivier. Poes redt zich mogelijk wel, komt een vriendje tegen en voor je het weet heb je een zwerfkattengezin.

Arie van der Ham Sprang-Capelle

undefined

Eten tijdens afdaling

Zoals altijd smul ik van de wielerbijdragen van Marijn de Vries, zo ook deze maandag de nabeschouwing van de Giro (Trouw, 30 mei). Als ik me de beelden van de beklimming van de Colle dell'Agnello weer voor de geest haal, dan zie ik dat concurrent Nibali kans ziet toch wat eetbaars naar binnen te werken vlak voor de top. Anderen doen dat na de top in het begin van de afdaling.

Dat laatste lijkt me schadelijk voor de concentratie bij het sturen , zeker in geval van toenemende snelheden. Misschien dat Marijn de voedsel-inname tijdens het koersen nog eens kan 'behandelen'.

Gerrit Vermeer Hummelo

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden