lezersreacties

Tweespalt in PKN?

Wat een wonderlijke opening had Trouw op Oudejaarsdag. Terwijl de scriba van de PKN, René de Reuver, in 'de Verdieping' pleit voor onderling begrip, verdraagzaamheid, samenwerking, ook in Europa, leveren twee predikanten kritiek op uitspraken van De Reuver, die lezers tientallen pagina's verderop nog moeten tegenkomen. Het had Trouw gesierd als bij de overgang naar een nieuw jaar de uitspraken van De Reuver op de voorpagina hadden gestaan in plaats van de mening van twee predikanten, die blijkbaar terug willen naar het Europa van vóór de Tweede Wereldoorlog. Moest er zo nodig op de laatste dag van het jaar nog een conflict gecreëerd worden?

Jan Baak Vaassen

undefined

Sensatielust over de kerk

Enkele predikanten houden de koers van de PKN ten aanzien van de islam kritisch tegen het licht (Trouw, 31 december). Mijns inziens volkomen terecht. Daar mag best een stevige discussie op volgen. Maar het is belachelijk en het riekt naar sensatielust om daar meteen een splijtzwam in te zien. Kom op zeg. De PKN heeft echt wel voor hetere vuren gestaan.

Paul Pettinga Zoetermeer

undefined

Nuance

In het interview met René de Reuver valt me de term 'nuance zoeken' op. Die nuance mis ik volledig in het artikel op de voorpagina ('Pro-islamkoers splijtzwam binnen Protestantse Kerk'). Dat artikel hangt bovendien van aannames aan elkaar. 'Hoe breed de onvrede is, valt met cijfers niet te zeggen. Maar Prosman en Dekker staan zeker niet alleen.' Graag wil ik dan ook de volgende nuance aanbrengen, die wat mij betreft ook op de voorpagina mag: 'Hoe breed de steun is voor het beleid van de PKN valt met cijfers niet te zeggen. Maar René de Reuver staat zeker niet alleen.'

Rianne Veenstra predikant PKN Almere Buiten

undefined

Dank voor cursus brandstichten

Fijn dat we nu ook al les krijgen hoe we een auto gemakkelijk in de brand kunnen steken (Trouw, 31 december). We lezen hoe je dat eenvoudig en vlug kunt doen. Zelfs advies hoe je je moet kleden om niet herkenbaar te zijn en vooral een auto uitzoeken die niet te dicht bij een lantaarnpaal staat. Hartelijk dank voor de tip, en met een heel jaar voor me, wacht ik graag op meer adviezen van deze krant.

Theo Roelofs Rotterdam

undefined

Gratis reclame voor Wilders

Waarom is de pers Geert Wilders toch zo ter wille? Nu wijdt zelfs Trouw drie pagina's aan zijn onaangename opvattingen (Trouw, 30 december). Met als reden dat hij zelf geen interviews geeft. De inhoud van het stuk is dan ook niet verrassend. Zo krijgt Wilders zonder enige inspanning opnieuw gratis reclame. Voor mij als Trouwlezer (en misschien ook voor anderen) was dit een overbodige actie.

Mieke Tuinenburg Diepenveen

undefined

Niet gelezen

Wat vergezocht om een artikel te plaatsen met een nooit gehouden interview (Trouw, 30 december). Ik heb het dus ook maar niet gele- zen.

Mieke van Dam Pijnacker

undefined

Wilders klinkt redelijk

Hoewel ik lid ben van de SP vind ik de standpunten van de heer Wilders, zoals benoemd in het fictieve interview in de krant van 30 december 2016, bepaald niet onredelijk.Een lezenswaardig artikel voor alle Wildershaters.

Loek Custers Dirkshorn

undefined

Oud idee

Arbeid goedkoper maken, vervuiling duurder. In de jaren tachtig van de vorige eeuw was dit een hot item in de milieubeweging. Het idee komt volgens mij van de Actie Strohalm van Henk van Arkel. Ik heb destijds dit idee vaak ter sprake gebracht op voorlichtingsavonden vanuit de milieubeweging. En nu komt The Ex'tax Project er mee (Trouw, 30 december). Nu ja, beter laat dan nooit. Maar ere wie ere toekomt.

Greet Westenbrink-Feijen Roden

undefined

Geloofsonderwijs

Hans de Vries, onderwijssocioloog en voorzitter van de Partij van de Rede, betoogt dat het bijzonder geloofsonderwijs in strijd is met artikel 1 van de Grondwet en daarom moet worden afgeschaft (Opinie, 30 december). Voor het gemak van zijn betoog laat De Vries andere vormen van bijzonder onderwijs (vrije school, dalton, montessori, jenaplan et cetera) buiten beschouwing. Mijn conclusie kan dan ook niet anders zijn, dan dat het hem er uitsluitend om gaat het bijzonder geloofsonderwijs de nek om te draaien. Ouders zijn vrij in een keuze van welke school dan ook. Dus kan er geen strijd zijn met artikel 1.

Henk van der Munnik Steenwijk

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden