lezersreacties

'Verzanikt' politiek klimaat

De PvdA komt met een plan om het vak van onderwijsmensen aantrekkelijker te maken. De uitwerking, dat is even afwachten, maar toch een plan. Hoera. Hoe daarop gereageerd wordt door de rest van de partijen (Trouw, 2 december) is zo typerend voor het 'verzanikte', politieke klimaat. Er is bijna geen enkele positieve feedback te horen. Alleen maar kritiek en zelfs populistisch gezanik. In de stem van Michel Rog (CDA) die zegt: "Het is duidelijk Sinterklaastijd. Ik neem dit op geen enkele manier serieus." Politici, wees toch eens een keer positief, positief kritisch, En nog een tip; luister naar Jan Terlouw. Dat is de eerste die sinds lange tijd eens wat zinnigs zegt. Van de oude stempel, maar daar kan Rog een hoop van opsteken.

Carina van Hooft-Lodder Zaltbommel

Chirurgen spraken Frans

Een anekdote bij de column van Bert Keizer (2 december) over feilbare, arrogante dokters. In 1935 kreeg mijn opa een ernstig ongeval: hij raakte bij het lossen van zijn schip met een broekspijp in een tandwiel en werd over het voordek gesleurd. Een arm en been op diverse plaatsen gebroken, bewusteloos, hersenschudding. In het Binnengasthuis spraken de chirurgen Frans; de patiënt hoefde immers niets te weten.

Maar opa zei: "Spreekt u maar gewoon Nederlands; ik versta het meeste Frans wel, ik vaar regelmatig op Frankrijk."

Cor Flobbe Zetten

Ook wij tekenden verklaring

Olst-Wijhe heeft een 'DeNKtaNK' die de gemeente adviseert hoe de integratie van statushouders op een goede manier aan te pakken. Een aantal leden van die denktank heeft besloten dat het niet aangaat alleen nieuwe inwoners op te zadelen met een participatieverplichting. Daarom hebben wij bij de ondertekening door statushouders ook zelf een participatieverklaring getekend. Wij roepen alle Neder- en Medelanders op ditzelfde te doen. Integratie lukt namelijk alleen als we er samen de schouders onder zetten.

Jochum van der Wal Wijhe

Geen huis na jappenkamp

Toen in de zomer van 1946 mijn moeder, vader (Burma-spoorweg), mijn zusje en ik, vanuit de jappenkampen na een zeer gevaarlijke 'Bersiaptijd' in Nederland terugkwamen, kregen wij echt niet direct een woning toegewezen. Tijdelijk twee kamers in een pensiongebouw, wij waren tevreden. Ik vind het zéér foutief en onrechtvaardig dat statushouders direct een huis krijgen, terwijl Nederlanders jaren moetenwachten. Dat is meten met twee maten is.

G.R. Gout Ermelo

Weg kwijtgeraakt

Naar aanleiding van 'Waarom ik zo gek was me in te laten schrijven voor het Lerarenregister' (Opinie, 2 december). Ergens onderweg zijn we de weg kwijtgeraakt. Ik kan me nog herinneren dat er een tijd was waarin belangen behartigd werden die met de ander te maken hadden. Degene waar het over ging: de klant/consument/afnemer. Echter: met de komst van belangenverenigingen, brancheverenigingen, lerarenregisters e.d. is dit verschoven. Om mee te mogen doen op het grote toneel van ons land moet men gecertificeerd zijn. Men moet zich verbonden hebben aan een steeds weer andere eisen stellende 'club'. Die blijken steeds meer hun belangen te hebben bij zichzelf, het voortbestaan van de club. We verzinnen artikelen, producten, waar niemand op zit te wachten maar bedenken een geweldige campagne om maar te verkopen wat we kwijt willen. Om de weg terug te kunnen vinden, zullen we een 180 graden andere koers moeten gaan varen. Van wantrouwen naar vertrouwen, van geheimzinnigheid naar openheid, van eigenbelang naar belang van het grotere geheel.

B. Wemekamp-Koopman Ommen

Steengoede televisie

Onlangs vroeg NPO-baas Shula Rijxman zich af of de publieke omroep en producenten wel voldoende naar de stem van het volk luisteren. Als het volk net zo geniet van de driedelige Omroep Max-serie over 'De Zaak Menten' als ik, moet die vraag bevestigend beantwoord worden. De serie gaat over de onderzoeksjournalist Hans Knoop die aanwijzingen krijgt dat Pieter Menten tijdens WO II vele Joden heeft vermoord en kunst heeft geroofd. De volharding waarmee Knoop zijn zaak doorzet ondanks het tegenwerk van de zich onaantastbaar wanende Menten en diens onlangs overleden echtgenote en de perfecte verfilming en cast maken deze serie zo goed. Woensdag zit ik voor de slotaflevering gekluisterd aan de buis ook al ken ik de afloop. Dit soort producties moet, onafhankelijk van kijkcijfers, gemaakt blijven worden.

Bas Overmars Amsterdam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden