lezersreacties

Eigenwijsheid

Je kon er donder op zeggen (ook maar even grof geschut) dat Ephimenco het op zou nemen voor de 'pleur op'-uitspraak van Rutte (Trouw, 24 september). In dezelfde krant constateerde mijn plaatsgenoot Kees Lavooij in de lezersrubriek dat het uitblijven van een sorry, de andere sorry's van Rutte wel in een bepaald daglicht (verkiezingsretoriek!) plaatst.

Wat was eenvoudiger geweest dan dat de premier verklaard had, dat zijn verontwaardiging terecht was, maar het grove taalgebruik niet. Een zekere vasthoudendheid kan een premier sieren, maar als dat eigenwijsheid wordt, maakt het een misser alleen maar erger!

Jan Baak Vaassen

Slaapverwekkend

Heel goed dat Ephimenco de hartekreet van Mark Rutte nog eens in het juiste perspectief plaatst. Vreemd dat de oppositiepartijen daarvan over elkaar buitelend zo'n nummer van moesten maken en dat dat door uw hoofdredactie dan wordt gezien als een goed inhoudelijk debat. Het was slaapverwekkend en voorspelbaar. Iedereen draait zijn eigen grijs gedraaide plaat en ik kon mij niet aan de indruk onttrekken dat al die politici zelf graag 'pleur op' hadden gezegd tegen de Turkse raddraaiers. Pleur op, in de zin van: ga nou eens wat zinnigs doen, ga werken of studeren, andere mensen helpen. En als Nederland je niet bevalt, ga dan in een ander land wonen.

Zo was het ook bedoeld door de premier. Toen burgemeester Aboutaleb dat een tijd geleden precies hetzelfde zei, heb ik niemand gehoord. Integendeel, men vond dat hij de spijker op de kop sloeg.

F. Hendriks Nijmegen

Hormonen

Mounir Samuel voelt de mannelijke hormonen opspelen en hij zegt: Vrouw, bedek je, ik kan er niet mee omgaan (Tijd, 24 september). Alle vrouwenonderdrukking van de wereld in één zin samengevat. Ik zeg, en volgens mij zeg ik dat in navolging van Jezus zelf: Kun je er niet mee omgaan? Wend je blik af, man.

Joke Geelhoed-Oosterhuis Den Haag

Plezier

Gewoon, een compliment over het artikel over Arnhem (de Verdieping, 24 september). De opmaak, de foto's, de twee grote cirkels met namen van de winkeliers, nu en ooit. Wat een mooie vormgeving. Een plezier om naar te kijken.

Henk Bosma Zwolle

Regels

Als de term 'trap-er-niet-inpolitici' (Trouw, 24 september) een correcte toepassing weergeeft van de regels voor het gebruik van het koppelteken, demonstreert deze term tevens dat die regels niet deugen.

Arjan Polderman Woerden

Fascinatie

Met twee foto's is Tanja Nijmeijer prominent aanwezig in Trouw (24 september). Beatrice de Graaf, hoogleraar en terrorisme-deskundige, schaart haar in haar boek 'Gevaarlijke Vrouwen' (2012) onder dood en verderf zaaiende vrouwen als Ulrike Meinhof (RAF) en Beate Zschäpe (NSU). Trouw portretteerde haar eerder al in 2012 prominent op de voorpagina als de lachende groene baret van Farc. Vanwaar toch de fascinatie van de pers voor deze terroriste? Omdat terreur van links romantischer is dan van rechts? Omdat ze een Nederlandse is? Vooralsnog valt ze onder een algemene amnestieregeling. Ik hoop zeer dat ze voor het vredestribunaal de waarheid zal vertellen over haar aandeel in de terreurdaden. En dat de rechter zal oordelen.

Bernhard Wendt Sellingen

Schitterend

Volgens Gerrit-Jan KleinJan is de verkiezing van de Nieuwe Bijbelvertaling als het belangrijkste boek een gevolg van 'fanatieke propaganda van bijbelminnende christenen' (Trouw, 24 september). De woorden 'fanatieke propaganda' horen niet bij een objectieve en zelfs twijfelende journalistiek waarmee de verdiepende Trouw zich graag afficheert. De aanduiding 'bijbelminnende christenen' is een pleonasme, maar wel een schitterend woord. De Bijbel beminnen. Dat doe ik ook.

Mar van der Veer Zierikzee

Ontroering

De beschouwing van Douwe Draaisma over Jozef en zijn broers (Letter&Geest, 24 september) wekte, evenals de herlezing van het Bijbelse verhaal zelf, mijn ontroering. Ik heb ervaring met disfunctionele families. Lees ook het monumentale werk van Thomas Mann: Joseph und seine Brüder. Ook in het Nederlands vertaald.

Toon van Gestel Tilburg

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden