lezersreacties

Afgestomde slachters

Slachter Janson vindt het te ver gaan dat over slachters wordt gezegd dat ze afgestompt zijn (Trouw, 13 april). Maar hij bewijst in zijn opiniestuk precies het tegendeel. Hij zegt bij het doden van dieren nooit te hebben gemerkt dat bij hen een vermoeden bestaat van wat de dood inhoudt. Oké, hij is een slager in ruste, maar voor de huidige en toekomstige generatie slachters is het geen overdreven luxe om in de opleiding voor slachter een module ethologie (dierengedragswetenschap) op te nemen. Leren van nieuwe inzichten is nooit te laat.


Sandra Hermanus-Schröder Zoetermeer

Mijn leven

Anders Pieterse (Opinie, Trouw, 13 april), uw leven is inderdaad van u en van niemand anders. Niet van de overheid, niet van de artsenij. Als u wilt stoppen met dat leven, is dat niet aan de overheid, niet aan de artsenij. Als u stopt met eten en drinken, eindigt uw leven zoals u dat wilt, zonder overheid en zonder artsenij. Als u een pilletje vraagt om te overlijden, sterft u met hulp van de overheid en met hulp van de artsenij. Waar mensen rondlopen die er moeite mee hebben mensen dood te maken. Goddank. '


Mignon van Bokhoven s-Hertogenbosch


'Dwalend' referendum


Beide Kamers namen al in 2014 een initiatiefwet aan voor een 'dwingend correctief referendum' (Trouw, 12 april), waarmee ze zichzelf een brevet van onvermogen gaven. Kamerleden vertegenwoordigen immers het volk dat hen heeft gekozen; dat mandaat mag niet door een plebisciet ontkracht worden. Gelukkig komen PvdA en GroenLinks op hun dwalingen terug - hopelijk zullen de anderen volgen.


O. van Luyn Den Haag


Verantwoorden hoeft niet


Waarom zouden moslims zich moeten verantwoorden voor de misdaden van het zogenaamde kalifaat, zoals Ephimenco stelt (Trouw, 13 april). Waren alle katholieken medeschuldig aan de misdaden van de katholieken Pinochet, Franco, Salazar Mussolini en Hitler? Moeten Nederlandse synagogen ter verantwoording worden geroepen voor de Nakba en de tientallen aanslagen op kerken, kloosters en moskeeën door kolonisten in Israël die eisen dat alle niet-joodse gebedshuizen gesloten worden? Zijn Nederlandse boeddhisten en de dalai lama aan te spreken op het geweld langs ethnische lijnen door 'boeddhisten' tegen 'moslims' in het noorden van Thailand? Ik zeg het de Amerikaanse religiewetenschapper Cavanaugh na: Europese 'godsdienstoorlogen' hebben nooit bestaan en bestaan ook vandaag niet, behalve als wij er zelf dat etiket op blijven plakken en zelf politieke criminelen een gewijde status verlenen.


Gied ten Berge Maarssen

Laat kiezers testen

Jan Derksen wil potentiële bewindslieden aan een psychologische keuring onderwerpen (Trouw, 12 april). Zoals we sinds de uitverkiezing van Trump weten, laten mensen zich niet leiden door persoonlijkheidsonderzoeken. Niet één psycholoog vond hem geschikt voor het presidentschap, maar mensen hebben hem toch gekozen. Misschien is het raadzamer kiezers te testen voordat ze hun stem uitbrengen. Maar dat is onuitvoerbaar, net als het plan van Derksen.


Henri Stroet Landsmeer

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden