lezersreacties

'Moeder' ook verboden vrucht

Wat een leuk artikel over 'Verboden Vruchten' in het kader van de Boekenweek (Trouw, 24 maart). Ik wil er graag ééntje aan toevoegen. Voor mij was dat het blad 'Moeder'. "Niet geschikt voor kinderen", zei mijn moeder en ze verstopte ze tussen de lakens in de linnenkast. Nieuwsgierig als ik was, wist ik ze toch te vinden. Vooral de rubriek 'vragen van moeders', waarin prof. J. Waterink opvoedingsvragen beantwoordde, intrigeerde me. Wat te doen met kinderen die hun ouders voorlogen, die niet wilden eten, die stalen of in bed plasten? Heel knap dat die professor altijd wel een verstandig advies had. Voor mij 'verboden vruchten', maar wie weet hoeveel moeders er toen baat bij hadden. Ook de mijne, vermoed ik.

Bep Boekestijn Amstelveen

undefined

Laagopgeleid zegt weinig

Nelleke Noordervliet schrijft in haar column dat haar ouders laagopgeleid waren. Een stempel waar haar moeder een hekel aan gehad zou hebben (Opinie, 25 maart). Waarom? Het stak me. Er zijn veel mensen niet hoogopgeleid die de 'top' hebben gehaald. Als de emancipatie-omstandigheden in die tijd anders waren geweest, was Noordervliets moeder misschien ook hoogopgeleid geweest. Ze liet haar dochter in ieder geval studeren. Mijn moeder (1911) was een weeskind en trouwde uiteindelijk met een zoon van een vermogende familie. Ze heeft zich staande kunnen houden. Toen ze 65 werd, belde zij mij op - ik werkte als directeur bij een bank - met de mededeling: Ik wil de AOW op mijn eigen rekening hebben. Haar opleiding bestond uit de naaischool in het weeshuis, maar ze had een hoog emotioneel intelligentieniveau.

R.L. Dingemans Lage Zwaluwe

undefined

Roken is eigen risico

Het KWF heeft aangifte gedaan tegen de tabaksindustrie, onder meer wegens 'valse voorlichting' (Trouw, 25 maart). Ik ben het hiermee oneens. Tegenwoordig is er genoeg bekend over de gevaren van roken. Wie er toch voor kiest, moet daarvoor zelf verantwoordelijkheid nemen. Gaan we straks de chipsindustrie aanklagen vanwege hart- en vaatziektes? Of de snoepindustrie vanwege cariës? Haal je ongezonde producten in huis, dan aanvaard je de risico's voor de gezondheid. Dat heet: volwassenheid.

Aafke Klopman Leeuwarden

undefined

Kabinetsformatie

Wanneer we naar twee belangrijke onderwerpen kijken van de huidige kabinetsformatie - rentmeesterschap (klimaat, duurzaamheid) en naastenliefde (rechtvaardige inkomensverdeling en humanitaire opvang van migranten) - dan hebben GroenLinks en de ChristenUnie zeer nauw verwante opvattingen. Dus, heren Klaver en Segers, maak of samen deel uit van een nieuw kabinet of geen van beiden. Ook u hebt dan een vuist van 19 zetels.

Edwin Hinloopen Amersfoort

undefined

Mindfulness

Herman Koch deed tijdens het schrijven van 'Makkelijk leven' research over zelfhulpboeken (Verdieping, 24 maart). "Deze boeken had ik bekeken en doorgenomen en ik bleek niet in staat om ze te lezen", zegt hij. En daarvoor: "Neem nu dat mindfulness wat zo populair is. Ik kan dan net zo goed een boek lezen, dan treed ik ook even buiten mezelf omdat ik verdwijn in het verhaal." Beste meneer Koch, mindfulness is precies andersom. Je treedt naar binnen, in jezelf, in plaats van buiten jezelf. Wellicht toch een boek over mindfulness lezen in plaats van 'doornemen'?

Bertine ten Brinke Monster

undefined

Van PvdA naar rechts

Naar aanleiding van het opiniestuk van Theo Moonen 'de kiezer als kleuter' (24 maart): de PvdA heeft 29 zetels verloren; hiervan gingen 10 zetels naar GroenLinks, 3 naar Denk en enkele naar de Partij voor de Dieren. Een eenvoudige rekensom leert dat 14 tot 15 zetels overblijven die hoogstwaarschijnlijk naar rechtse partijen (PVV, VVD, CDA) zijn gegaan. Het is verwonderlijk dat het hierbij om kiezers gaat die vinden dat de PvdA het linkse gedachtegoed niet voldoende tot haar recht heeft laten komen tijdens de regeerperiode met de VVD. Vanwaar dan de vlucht naar rechts? Hoe zou Nederland er hebben uitgezien wanneer de PvdA haar verantwoording niet had genomen? Het getuigt niet van realiteitszin om te denken dat de zorg beter zou zijn of de arbeidsmarkt minder flexibel.

A.P. de Raat Hoofddorp

undefined

Informateur

Tien politieke jongerenorganisaties gingen hun oudere kompanen voor. Onder leiding van Jan Terlouw brachten ze voor de verkiezingen een gemeenschappelijk manifest uit. Is Terlouw niet de aangewezen man om naast Schippers de informatie te begeleiden?

Everard Peelen Doesburg

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden