lezersreacties

Bodyscan

Met belangstelling las ik het artikel over artsen die terughoudend moeten zijn in het aanbieden van zinloze diagnostiek en behandeling (Trouw, 26 november). Ironisch genoeg vond ik op dezelfde pagina een grote advertentie met het aanbod voor een total bodyscan of uitgebreid darmonderzoek. Kan die veeleisende patiënt toch nog ergens terecht.

Krista Brandwijk Utrecht

Boze mannen? Bange vrouwen!

De laatste weken krijgen de 'boze witte mannen' veel aandacht en eigenlijk gaat het nieuws hoofdzakelijk over boze mannen in welke kleur dan ook. Er is weinig aandacht voor bange vrouwen. Want vrouwen zijn bang. De Marokkaanse moeder die bang is dat haar kinderen nageroepen worden: "Minder, minder!" De moeder van een met hart en ziel gewenst adoptiekind uit een kleurrijk land, die bang is dat haar kind later als een ongewenste gelukszoeker weggezet zal worden. Moeders over de hele wereld, die bang zijn dat door boze mannen hun dochters niet veilig zullen zijn.

Angst voor werkloosheid. Nergens een fatsoenlijke baan te vinden en bang zijn uit je huis te moeten. Gevangen in een uitkering, in de bijstand, in geldzorgen

Moeders die zich zorgen maken over de toekomst van hun kinderen. En alle mannen hebben dezelfde angsten, juist ook de boze mannen, want agressie komt voort uit onzekerheid, wanhoop, angst en verdriet.

Leiders die hoog van de toren blazen dat zij geweldig zijn en de rest niet deugt, zouden dat moeten beseffen. Het zou een wereld van verschil maken als we onze eigen angst en kwetsbaarheid in de ander zouden zien en herkennen en er respectvol mee om gaan.

Lien Hoogerland 's-Heer Hendrikskinderen

Partner helpen

In het artikel 'Kind van depressieve ouder is (inderdaad) zelf ook vaak depressief' (Trouw, 25 november) wordt een voor de hand liggende oplossing over het hoofd gezien: goede begeleiding en ondersteuning van de andere ouder. De depressieve vader of moeder heeft vaak een partner die ook opvoeder is. Hoe beter zij of hij op de been blijft, hoe groter de kans dat de kinderen een gezonde en gelukkige jeugd hebben. Aan 'nature' is niet veel te doen, aan 'nurture' des te meer als de partner van de depressieve ouder geholpen wordt.

Mirjam van Pagée Leersum

Fantastische leden

Hersenwetenschapper Jelle Jolles zegt dat kinderen met een achterstand deze in kunnen halen en 'toch' een fantastisch lid van de samenleving worden (Verdieping, 24 november). Niet al mijn gezinsleden hebben een uitgebreide woordenschat en hoog IQ, maar ik ben er van overtuigd dat het allen fantastische leden van onze samenleving zijn!

Els 't Lam -Swets Fluitenberg

Bankje bij de kassa

Zoeken in de supermarkt, artikelen die te hoog of te laag staan, artikelen die steeds verplaatst worden: ik ben het van harte eens dat daar iets aan gedaan moet worden. Wat ik nog graag zou toevoegen is: zet een bankje dicht bij de kassa's, waarop je kunt zitten als de rij klanten erg lang is. Ik heb wel de tijd om even te wachten, maar de benen en de rug (die zijn ook bijna 80 jaar oud) zijn het hiermee niet eens.

Marita Heesen Winterswijk

Grotere kloof

Scherper kunnen we het contrast niet stellen. In Trouw van zaterdag eerst een artikel over schulden en daarnaast een stuk met de kop 'Topdrukte in het pakjesmagazijn'. Dit is hoe de wereld er uit ziet. De kloof tussen arm en rijk wordt steeds groter.

J.B. Keersemaker-Maen Vlissingen

Haagse modegril

Twee ogenschijnlijk uiteenlopende verhalen: Geke's ijzingwekkende helletocht door de zorgbureaucratie in Letter & Geest en een stuk over schuldhulpverlening, waarin het ontbreekt aan overzicht. Toch zijn beide verhalen nauw verbonden. Steeds weer blijkt dat decentralisatie de hulp niet per se overzichtelijker maakt. Sterker nog, we zien vooral (meer) chaos en willekeur. Kennelijk breekt dat inzicht nu ook door bij de regeringspartij PvdA. Kamerlid Keklik Yücel zegt over schuldhulpverlening dat er eigenlijk een lándelijk incassobureau moet komen, in plaats van al die verschillende instanties. Want: "dan kunnen betalingsregelingen op maat worden getroffen". Eindelijk! Jarenlang was het credo dat je voor 'maatwerk' bij de gemeenten moest zijn. Nu het allemaal niet zo simpel blijkt te zijn, is het hoogtijd om die Haagse modegril kritisch tegen het licht te houden.

Aries van Meeteren Sliedrecht

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden