lezersreacties

Dienstplicht, je hoort erbij

Invoering van de dienstplicht in verband met Russische dreiging (Trouw, 7 september) biedt ook andere kansen. Iedereen praat alleen maar over rechten terwijl je land dienen, helpen verdedigen en helpen opbouwen dat land pas echt tot jouw land maakt. Dit geldt voor allochtonen, autochtonen, jongens en meisjes. Een betere integratie is nauwelijks denkbaar. Als je iets doet voor je land voel je je er bij horen en hoor je er bij.

Guus Mascini Wassenaar

undefined

Onderwijsvrijheid

In plaats van de vrijheid van onderwijs af te schaffen kan deze ook worden ingeperkt door het opheffen van de mogelijkheid tot het oprichten en onderhouden van scholen op godsdienstige grondslag. Dit biedt de kans om de verzuiling te doorbreken door godsdienstig getinte scholen met openbare scholen samen te voegen tot gemengde scholen. De term gemengde school werd al in de negentiende eeuw gebruikt voor de openbare school voor alle gezindten.

Hiernaast blijft de mogelijkheid bestaan voor scholen met een bijzonder onderwijskundig of pedagogisch concept, zoals Montessori, Dalton, Vrije Scholen. De inspectie zal moeten toezien dat er geen scholen komen met een politiek gekleurde agenda. Scholen behoren tot de publieke ruimte. Zij dienen op grond van de scheiding van kerk en staat (grondwet 1798) religieus en politiek neutraal te zijn.

C.E.H.J. Verhoef Ede

undefined

Recept van Out

Als het roetzwarte beeld van big pharma volgens Henk Jan Out moet verdwijnen, mag hij de waarheid geen geweld aandoen (de Verdieping, 7 september). Zijn opmerking over nieuwe bloedverdunners , raakt kant noch wal. Deze bloedverdunners waren oorspronkelijk tien keer duurder dan de oude middelen. Na een (zelfs voor het parlement) geheime afspraak van minister Schippers met de farmaceuten is toch tegen een lagere prijs tot toelating besloten, maar niemand weet voor welke prijs. Niet alleen big pharma, maar vooral big business. Out spreekt ook van veel minder bijwerkingen. In maart 2015 waren bij het bijwerkingencentrum Lareb 680 meldingen van bijwerkingen binnen.

Jan Van Wersch Wijlre.

undefined

Gewoon wegblijven

Het optreden van Kuzu tijdens het bezoek van de Israëlische premier Netanyahu was een Kamerlid onwaardig. Hij had gewoon zoals anderen weg kunnen blijven. Reden te meer om in Nederland de kiesdrempel van 5 procent in te voeren zodat we verschoond blijven van opportunisten die het aanzien van de volksvertegenwoordiging bezoedelen.

Alje Tillema Groningen

undefined

Geen Jostiband in de krant

Maandag vierde de Jostiband zijn 50-jarig Jubileum met een spectaculaire show. Wij waren hierbij aanwezig omdat onze autistische kleinzoon meespeelde. Ook de koning en de staatssecretaris waren er. Het was een onvergetelijke avond. Tot mijn verbazing werd er in Trouw geen woord over gerept. We zijn hierover zeer ontstemd. De maatschappij is veranderd, deze mensen zijn nu ook maatschappelijk geëngageerd . Hun show heeft dit laten zien en u doet het zwijgen ertoe.

J. Lamoré Naaldwijk

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden