lezersreacties

Heeresma

Wil ik weten waarom columnist Heere Heeresma jr. op de PVV stemt? Nee dus, en al helemaal niet zijn motivatie om te gaan stemmen: "Ik heb nooit gestemd, want echte (?) mannen stemmen niet; ze krijgen toch wel hun zin". Maar nu voelt hij zich opeens 'moreel verplicht' om te gaan stemmen. Jammer dat Trouw op de dag voor de verkiezingen een platform geeft aan een columnist om de eigen stemkeuze uit te leggen. Geef ruimte aan iemand die uitlegt waarom wij (echte vrouwen ... en mannen), allemaal dus, wél zouden moeten gaan stemmen.


Harma Tip Ermelo

Ergernis

Natuurlijk heeft ook Heere Heeresma jr. recht op vrijheid van meningsuiting, maar niet als columnist van Trouw. Ik erger mij mateloos aan zijn column van gisteren en dat is niet de eerste keer.


J.J. Hendriks Naarden

Hulpverleners

Laten we onze hulpverleners in ere houden. Het ingezonden stuk van ambulanceverpleegkundige Gert Terink (Opinie, 11 maart) is me uit het hart gegrepen. Hulpverleners als politieagenten, ambulancepersoneel en personeel van de spoedeisende hulp staan altijd voor iedereen klaar, wie en waar dan ook. Maar als ze dan aan de bel trekken, moeten we dat heel serieus nemen. Dit is het zoveelste signaal uit die hoek en ik beschouw het als een noodsignaal. Als mensen te ver gaan met drank en drugs is dat hun eigen keuze en hun eigen verantwoordelijkheid. Kunnen ze dan gewoon maar verwachten dat ze toch wel snel geholpen worden, soms ten koste van anderen? Een goed actiepunt voor de komende regering: buig je over deze noodkreten en doe er iets aan.


Jeannette van Andel huisarts Zeist

Dienstplicht

De overheid kan geen dienstplicht opleggen (Opinie, 14 maart)? Hoe zit het dan met de leerplicht, belastingplicht enzovoort? Het lijkt mij juist een goed idee om de sociale dienstplicht in te voeren. Jonge mensen komen dan buiten hun eigen kringetje en het is nuttig voor de maatschappij. Als bijvoorbeeld na de middelbare school een jaar allerlei sociaal werk wordt gedaan voor zakgeld en een ziektekostenverzekering, is dat een win-winsituatie. Als beloning zou een studietoelage goed zijn om jonge mensen te helpen om aan een studie te beginnen. De overheid heeft plichten jegens de burgers, maar de burgers hebben ook plichten.


Riek Leemhuis Sibculo


Amnesty


Dominee/bijzonder hoogleraar Jaap Dekker geeft in de rubriek bladen (Religie & filosofie, 13 maart) antwoordt op de vraag hoe het toch kan dat God in het Oude Testament zo wreed is. De dominee zegt dat we dit niet moeten lezen met de kennis van nu. "Als God Israël verkiest en met dat volk op weg gaat, doet Hij dat in een wereld van ruim drieduizend jaar geleden, waarin niemand ooit van mensenrechten heeft gehoord." God dus ook niet. Dat de dominee met deze onzin aankomt, geeft aan dat hij zijn publiek intellectueel niet erg hoog inschat, erger is dat hier een ongelooflijke versimpeling van God plaatsheeft. Zou God inmiddels lid zijn van Amnesty international?


Hans van der Meiden Noordwijk

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden