lezersreacties

Dementerende mensen

Ingrid Helmich uit Barneveld roept op om respectvol om te gaan met mensen met dementie (Opinie,12 januari). Daar ben ik het helemaal mee eens, maar ik schrik van haar zin: 'Dementie is een verschrikkelijke aandoening waarbij iemand zijn mens-zijn verliest'. Naar mijn mening begint respectvol omgaan met dementerende mensen bij het te allen tijde blijven zien en erkennen van hun mens-zijn. Als je vindt dat iemand met dementie zijn of haar mens-zijn verliest dan is je respect ver te zoeken.

Elisabeth Dercksen Hierden

undefined

Persoonsgegevens PKN

Als een lid van een kerk verhuist naar een andere plaats, geeft de overheid dit door aan die kerk. Die stuurt dan in de nieuwe woonplaats een welkomstbrief. Bijna alle politieke partijen vinden dat niet meer van deze tijd (Trouw, 12 januari). Ik vind dat juist wel van deze tijd. Bijna wekelijks krijg ik een brief of mail van een elektriciteits-, internet- of telefoonbedrijf waar ik niets mee te maken heb, met het verzoek of ik wil overstappen. Waarom zou ik dan geen brief mogen krijgen of ik wil blijven bij een kerk waarvan ik gewoon lid ben? Wil iemand geen kerklid blijven? Dan is een brief, mail of telefoontje praktischer dan een verhuizing.

Johan Hut Baarn

undefined

Inburgering

Uit het interview met een asielzoeker die inmiddels een verblijfsvergunning heeft gekregen (Trouw, 12 januari), blijkt dat de inburgering toch al aardig aan het lukken is. Hij weet in elk geval zijn klacht over te weinig ruimte naar voren te brengen. Misschien heeft hij nog niet helemaal in de gaten dat we al voor hij naar ons land toekwam, op een kluitje zaten. En dat (ook woon-)ruimte schaars en duur aan het worden is, zodat we in de grote steden met wachtlijsten voor autochtonen te maken hebben etc.

G. Miedema Amsterdam

undefined

Pandaverblijf naar Lesbos

De strip van Anton Dingeman (Trouw, 12 januari) raakt me heel diep. Voor twee schattige panda beren een verblijf van 7 miljoen euro. En zoveel vluchtelingen met alleen een tentje waar de sneeuw en de kou gewoon binnenkomen. Goed idee Dingeman, om dat prachtige verblijf te verhuizen naar Lesbos. Hier in Almere staat het AZC, een gebouw voor 300 vluchtelingen helemaal leeg. Het wordt binnenkort weggehaald. Is het een idee om een paar vliegtuigen naar Griekenland te sturen en die vluchtelingen hier onderdak te geven?

Hoe kunnen wij gewoon gaan slapen en onze verwarming nog eens hoger zetten, terwijl er vluchtelingen in de kou zitten, zonder goede kleding en schoenen? Zonder dak boven hun hoofd? Ik kan het niet.

Evamarion Scherrewitz Almere

undefined

Stevig en sober

De kwalificatie 'containerwoningen' in de kop van het artikel 'de Zaanse huisjes' op de Binckhorst in Den Haag doet het tijdelijk wonen in deze huizen naar onze mening te kort (Trouw, 12 januari). AM wil als gebieds- en vastgoedontwikkelaar bijdragen aan maatschappelijke urgentie als het gaat om het huisvesten van mensen die snel een woning nodig hebben, zoals Ali Charaffi, een statushouder uit Afghanistan. Vanuit deze urgentie is de Global Village ontstaan. Met het karakteristieke Hollandse uiterlijk wordt het mogelijk om tijdelijk wonen ook aangenamer te maken.

Door deze manier van ontwikkelen en bouwen worden in heel korte tijd woningen gerealiseerd die stevig zijn, en toch ook sober. Woning die bovendien voldoen aan de voorschriften van de Nederlands overheid op het gebied van veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu. Met Global Village zijn we in staat gebleken mensen als Ali Chariffi te kunnen huisvesten binnen een leefomgeving met een Hollands dorpsgevoel.

Gerhard Bolk directeur AM Den Haag

Verzadigd leven

Een mens komt huilend ter wereld, een natuurlijk proces om op adem te komen. Bij het sterven blaast hij de laatste adem uit. De levensgang tussen die beide gebeurtenissen is niet het gevolg van een levensplan dat een mens zelf opstelt. In vrijwel alle gevallen wordt de levensgang bepaald door onvoorziene omstandigheden. Ik ben het dan ook eens met degenen die zeggen dat 'voltooid leven' niet precies aangeeft wat ermee wordt bedoeld.

Ik wil voorstellen om dat woord te vervangen door de term 'verzadigd leven'. Ik heb voorkeur voor die term wanneer het ouderen betreft, waaronder ik mezelf na 90 jaar schaar, die zelf moeten kunnen beslissen wanneer hun verzadigingspunt is bereikt. Tot mijn verbazing zag ik, nadat ik dit al bedacht had, de term onlangs in een overlijdensbericht.

Gerrit Menkveld Zeist

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden