lezersreacties

Veldheer Heeresma

De steeds luider wordende militaristische bijdragen van veldheer Heeresma beginnen zo langzamerhand groteske vormen aan te nemen. Zijn pleidooi, voor meer kernwapens, is een regelrechte bedreiging voor onze veiligheid en welvaart. Dan hecht ik meer waarde aan de opvatting van Edy Korthals Altes. Zijn Titus Brandsma Lezing ademt de geest uit van verbindingen leggen en duurzaamheid. Het gaat ook over veiligheid maar aan de militaire macht heeft hij in zijn opvatting gelukkig een ondergeschikte rol toebedeeld.

Henk Sieben Rekken

Kuyper en Wilders

Met plezier las ik het artikel van Lodewijk Dros over de overeenkomsten tussen Geert Wilders en Abraham Kuyper (Letter en Geest, 17 december). Een gedegen, treffende analyse met heel veel zeggingskracht. Ik miste wel het grote verschil tussen beide 'populisten'. Tegenover Kuyper, die met zijn these en antithese het politieke debat opzocht in het parlement, zijn standpunten wist om te zetten in daden en de Kleyne Luyden emancipeerde, staat Wilders die met zijn opvattingen voor zijn Henk en Ingrid niets concreets betekent. Hij loopt weg voor verantwoordelijkheid en plaatst zichzelf buiten de rechtsstaat. Wat mij betreft hadden deze fundamentele verschillen in het artikel niet misstaan, want ze zijn van grotere betekenis dan de overeenkomsten.

Jeroen Piksen Hellendoorn

Suikerfeest

De Turkse overheid verbiedt kerstviering op school. Wat, indien premier Rutte een e-mail uit laat gaan naar de Turkse gemeenschap met de mededeling dat het verboden is om nog aandacht te besteden aan het suikerfeest. De wereld zal te klein zijn.

Dick Sprong Loon

Superlatieven

Toen wij jaren geleden een abonnement op Trouw namen was de berichtgeving redelijk evenwichtig en genuanceerd. In toenemende mate stoort ons echter het gebruik van superlatieven in de krant, vooral waar het politieke meningen betreft die de redactie onwelgevallig zijn: rechts is niet meer gewoon 'rechts', maar 'ultraconservatief', 'ultra-rechts', 'extreem-rechts', 'radicaal-rechts', 'uiterst rechts', rechts-populistisch', etc., terwijl links gewoon 'links' is gebleven. Hoe kun je als krant pretenderen een 'evenwichtig' platform te bieden terwijl de rechtse superlatieven de lezer om de oren vliegen. Graag een beetje meer nuance, beste redactie.

M. & E. Voogel Castricum

Slaaf van farmaceuten

Het is goed om een kritisch geluid te laten horen op het vele voorschrijven van psychofarmaca. Ook bedenkingen bij de DSM-V zijn begrijpelijk, maar ik herken me niet in het eendimensionale beeld dat Willem Schoonen schetst van de psychiatrie en met name van de werkers in dit veld, die volgens dit essay slaaf zijn van de farmaceuten en de DSM-classificaties. Mijn ervaring in zowel de huisartsenpraktijk, als de GGZ, is dat er juist gewerkt wordt met een diagnose waarbij zowel klachten als hun achtergrond goed in kaart worden gebracht. Ook heb ik in mijn werkzame leven tot nu toe veel goede resultaten van antidepressiva gezien.

Hannie Terpstra praktijkondersteuner GGZ

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden