lezersreacties

Aber ich bin schneller

Net als Wim Boevink had ook ik de verbeelding van de grote kalmte in de Duitse treinen (de Verdieping, 18 maart). En zo verheugde ik me vrijdagmiddag op 20 minuten rust in de Duitse trein van Hilversum naar Amsterdam. Niets was minder waar. Een groep uitgelaten Duitsers zorgde voor een plezierige sfeer in de coupé, waar ze een staande receptie leken te houden in het gangpad. Andere reizigers zag ik glimlachen om hun grappen. Bij het uitstappen wees een van hen op mijn vouwfiets en de koffer van zijn reisgenoot: 'Du hast ein Fahrrad, er hat ein Trolley-koffer'. Mijn reactie: 'Aber ich bin schneller'. Niet alleen uitgerust, maar vooral goedgemutst verliet ik de trein. Een trein die overigens keurig volgens dienstregeling reed. Evenals de bezorging van Trouw, met de pareltjes van Boevink.


Martha Boer Baarn

En nu de Kieswet aanpassen

Het populisme is nog niet verslagen (de Verdieping, 18 maart). Maar de andere partijen kunnen er wel toe bijdragen. Hoe? Door de Kieswet aan te passen en te eisen dat een politieke partij een bestuur van ten minste tien personen en leden moet hebben. En dat ze moeten vergaderen. In de buitenlandse media was al opgevallen dat de PVV nu kan volstaan met dat Wilders lid is en een stichting (waarvan hij de enige bestuurder is) om te voldoen aan de Kieswet. Met de nieuwe eisen krijg je geheid gedoe in de tent van de PVV en zijn mensen minder geneigd op deze partij te stemmen. Als iemand in de Tweede Kamer snel een initiatief neemt, kunnen we er met de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar al van profiteren.


Evert van Dijken Duiven

Veranderen eetgewoonten

Ik deel de mening van Hans Dagevos dat het veranderen van eetgewoonten best mogelijk is (de Verdieping, 18 maart). Met goede voorlichting, het benadrukken van de voordelen en het bieden van alternatieven kom je al een heel eind. Ik zou er een paar eenvoudige suggesties aan toe willen voegen: Stop als grootgrutter de neiging om porties vlees steeds groter te maken; 90 gram is groot genoeg. Laat je uitdagen door Lidl wat betreft duurzaamheid. Overheid, introduceer het vak voeding op school, faciliteer de gezonde schoolkantine, ontmoedig de vette hap. Ga als consument de uitdaging aan om, zonder meer geld uit te geven, een week lang duurzamer te eten: écht het kan.


Margreet Damsma Eindhoven


Overwinning Zwarte Piet


Iedereen, behalve de PvdA, lijkt blij te zijn met de uitslag van de verkiezingen. Want bijna iedereen zegt te hebben gewonnen. Er zijn echter partijen die helemaal niets hebben. Bijvoorbeeld de partij Artikel 1. Laat dit nu net de partij zijn van mevrouw Simons, aanvoerster van de campagne tegen Zwarte Piet. Om te beginnen kreeg ze in enkele provincies niet eens het benodigde aantal handtekeningen binnen om daar mee te kunnen doen. En bij de verkiezingen zelf heeft ze geen enkele Kamerzetel weten te bemachtigen. Het is duidelijk, de mensen lusten Simons en haar partij niet. Mijn conclusie: dé grote winnaar van deze Kamerverkiezingen is Zwarte Piet.


H. van Ingen Nieuwegein

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden