lezersreacties

Blote kindertjes

Oh, beste mensen van de redactie van Trouw, Wie o wie heeft die lieve argeloze (bijna) blote kindertjes af laten drukken (de Verdieping 29 juni). Hoe naïef kan een mens zijn? Die foto's circuleren nu al op pedo-sites en daar zijn ze nooit meer van weg te krijgen. Nooit meer doen.

Die lieve lijfjes zijn van henzelf. Ik ben een bezorgde oude oma van kleinkinderen en een achterkleinkind.

Jeanne Kruijff Alkmaar

Ongesuikerd

De leden van Denk laten zich zien als non-valeurs: zij willen zich onthouden van de wetten van Nederland en van de mores in de politiek. Gelukkig meldt mevrouw Arib aan hen ongesuikerd waar het op staat (Trouw, 29 juni).

Karin van der Beek Den Haag

Sylvana Simons manipuleert

Sylvana Simons ergert zich aan de polariserende en slordige berichtgeving over haar in de media, zelfs door de NOS (Tijd, 25 juni). Ze heeft op tv geklaagd over anonieme racistische beledigingen en dat een producent daarvan misschien wel 'degene is die ik bij de bakker tegenkom'. En daar maakte de NOS-site tot haar ongenoegen van: "Sylvana Simons dubbele punt 'Mijn bakker is waarschijnlijk ook een racist'."

Maar dat blijkt de NOS niet te hebben gedaan. Die schreef: "Sylvana Simons: 'Misschien is mijn bakker ook wel zo'n racist'." Onjuist, want Simons had het niet over haar bakker - maar verder vat deze zin haar probleem wel degelijk goed samen. 'Misschien' is ook iets heel anders dan het 'waarschijnlijk' dat ze de NOS in de mond legt.

Zo doet Simons zelf waar ze de NOS van beticht: het nieuws manipuleren.

Marco Daane Pijnacker

Mark Twain

Laat kiezers vooral niet kiezen, zeker niet bij belangrijke zaken. Als zo vaak was de strip van Pieter Geenen (Trouw, 29 juni) goed voor een vrolijk moment in de morgen. De tekenaar legt dit in de mond van D66-leider Pechtold. Er is een historische bron die hieraan doet denken. Schrijver Mark Twain (van Tom Sawyer en Huckleberry Finn) vatte mooi samen: If voting made any difference they wouldn't let us do it. Na het Oekraïne-referendum en de Brexit lijkt het inderdaad die kant op te gaan. Wel stemmen, maar niet over zaken die mensen echt raken.

Nico Koolsbergen Budel-Schoot

Nexit? Geen paniek

Hoewel ik van harte pro-Europees ben, ben ik toch (wel egoïstisch!) erg blij met Brexit. Een lastige partner minder in het toch al te grote Europa. De opinieschrijvers Paul Blacquière en Ton Planken (Opinie, 27 juni) vrezen een ondergaan van Europa door het toedoen van het populisme en een domino-effect met Nexit als gevolg. Om dit schrikscenario te voorkomen, pleiten ze voor drastische, harde maatregelen.

Dit lijkt me nu net niet nodig. De politici hoeven alleen maar met kracht op de onontkoombare malaise van Groot-Brittannië te wijzen. Het verlies van Londen als Europees financieel centrum is al een economische ramp voor dat land, laat staan alle andere consequenties.

Wil Wilders dit allemaal voor Nederland?

Bohdan Malisz Arnhem

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden