lezersreacties

Moe, niet levensmoe

Mijn moeder was 100 jaar oud en zei: "Ik ben niet levensmoe, maar wel moe van het leven". Dat klinkt toch anders. Ik ben 96 jaar en geniet nog zoveel mogelijk, door de computer.

G.R. van Groningen-van de Berg Biddinghuizen

undefined

Verschil

Het interview van Peter Henk Steenhuis met de filosoof Jan Verplaetse (Trouw, 26 oktober) bevat ergerlijk onzorgvuldig taalgebruik. Hersengebieden van Chinezen en 'witte mensen' zouden minder activiteit tonen wanneer ze naar 'eigen' mensen kijken dan wanneer ze naar 'anderen' kijken.

Dat is géén racisme (theorie die de superioriteit van een bepaald ras verkondigt) of discriminatie (het maken van ongeoorloofd onderscheid). Het toont alleen aan, dat die hersenen goed werken: ze zien verschillen. Maar dat houdt niet per definitie een waardeoordeel in. Discrimineer ik als ik zie dat er verschil is tussen een man en een vrouw, of een Ghanees en een Zweed? En wat stelt Verplaetse zich voor bij "ons gedrag in overeenstemming brengen met wat politiek, ethisch, moreel correct is"? Gedachtepolitie, inderdaad.

A van Kleij-van Rossum Hoogeveen

undefined

Investeer in mantelzorgers

In een prima artikel vraagt mevrouw Machielse aandacht voor de waarde van geestelijke ondersteuning van sociaal kwetsbare ouderen (Opinie, 25 oktober). De wettelijke plicht om voor ouderen te zorgen, verschilt in Europa. De Nederlandse overheid heeft alleen een zorgplicht als er geen huisgenoten zijn die de opvang kunnen verzorgen. De Zweedse overheid zag al in 2007 aankomen dat de kosten voor ouderen door de vergrijzing flink zouden stijgen. Zij ziet het als een wettelijke plicht om voor ouderen te zorgen en heeft daarom veel geïnvesteerd in de begeleiding van mantelzorgers. Laat de Nederlandse overheid dit voorbeeld volgen en mantelzorgers zowel scholing als financiële ondersteuning aanbieden en dit snel operationeel maken.

Mw. W. Oskam Geldrop

undefined

Diversiteit

In een artikel over de Commissie Diversiteit van de UvA staan veel citaten van voorzitter Gloria Wekker. (Trouw, 21 oktober). Wekker zegt: "In een monoculturele omgeving hoor je maar één stem, één blik op de wereld en de wetenschap". Eigenlijk zegt mevrouw Dekker: witte mensen zijn allemaal één pot nat, ze hebben allemaal dezelfde (culturele) omgeving en allemaal dezelfde blik op de wereld en wetenschap.

Tjonge jonge, dat is nogal wat. Dat zou iemand eens over niet-witte mensen moeten zeggen.

T. Schakel De Bilt

undefined

Smakeloze details over Juliana

Sociologe Jolande Withuis presenteert deze week haar biografie over Juliana. Smakeloze details uit een privéleven staan als vooraankondiging al in de dagbladen. Is het noodzakelijk dat wij dit weten? Ik denk van niet. Is het schadelijk voor haar kinderen? Ik denk van wel.

Ongetwijfeld is het boek goed onderbouwd en zijn er betrouwbare bronnen geraadpleegd. Geen mens verdient zo'n glazen huis. Als we een monarchie willen, laten we er dan ook met respect en verstand mee omgaan.

Ida Kooke Zutphen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden