lezersreacties

Havo sluit beter aan

Over de keuze havo of mbo (de Verdieping, 10 september). Onze dochter staat nu voor deze keuze en na bezoek aan een hbo kregen we duidelijk advies: havo. Mocht ze mbo kiezen dan moet ze aan het einde een 'summer course' doen. Zonder zou ze niet worden toegelaten. Het mbo-niveau is dusdanig gedaald dat ze het zonder extra lessen niet redt, was hun ervaring in het hoger agrarisch onderwijs. Wel werd gevraagd of ze op andere wijze 'groene' ervaring had. Dat hielp wel, dus praktijkervaring was wel wenselijk.

Alie Hoogenboom Heukelum

Onbelangrijk

'De politica Rita (Verdonk) blijft zichzelf zien als een geschenk aan dit land, ook al doet ze nu vrijwilligerswerk bij bejaarden' (BAS&BOS kijken tv, 23 september). Sorry? Lager kun je niet vallen? Onbelangrijker kun je niet zijn??

Dineke Hoekstra Wijchen

CDA en de rechtsstaat

De analyse van Oomkes (Trouw, 23 september) dat het CDA wil tornen aan de rechtsstaat, raakt kant noch wal. Met genoemde maatregelen wil Buma juist de rechtsstaat in bescherming nemen. Dat het CDA daarmee wegdrijft uit het midden, wat is daar mis mee? Het politieke heil van Nederland ligt toch niet bij voorbaat in het midden? Met duidelijke maatregelen binnen wet en Grondwet ter bescherming van de rechtsstaat mag het CDA van mij best van het midden wegdrijven.

J. van den Akker Harkstede

Zeeprik

Hij is een van de laatste overlevende van de kaakloze diersoorten. Daarom zijn er maatregelen getroffen om de omstandigheden voor de zeeprik te verbeteren (Trouw, 22 september). Prima. Maar waarom wordt er dan gelijk weer gedacht aan het oppeuzelen van dit dier? Misschien kan hij beter een zeldzaam verschijnsel blijven in Nederland.

Ron Keet Roswinkel

Sorry

Waar eerder een 'sorry' over allerlei niet waargemaakte beloften hem zonder problemen van de lippen rolde, kon er in de Algemene Beschouwingen geen sorry meer af voor het onparlementaire taalgebruik van Mark Rutte. Het ruiterlijk erkennen van foutief taalgebruik (een kleinigheid in feite) was in lijn geweest met zijn uitlatingen in het Telegraaf-interview. Nu laadt hij de verdenking op zich dat het eerdere sorry niet een moreel, maar electoraal motief had en dat dit 'géén sorry' Wilders' PVV de wind uit de zeilen moet nemen en die van de VVD moet laten bollen.

Kees Lavooij Vaassen

Waarden en normen

Waarom gebruiken onze politici altijd weer de schimmige uitdrukking 'onze normen en waarden'? Een verwijzing naar de Grondwet zou voldoende moeten zijn. Kennelijk bedoelt men met 'onze waarden en normen' iets anders. Rond 'onze normen en waarden' hangt een waas van ideologie. Iedereen moet zich namelijk een bepaald neoliberaal gedachtepatroon eigen maken. Wie dat doet is pas een echte Nederlander. In dat licht zijn mijn voorouders (hardwerkende Nederlanders, dat wel) nooit goede Nederlanders geweest. Ze vonden twee dingen belangrijk: vrijheid van godsdienst en vrijheid van onderwijs. Van andere normen en waarden hadden ze nauwelijks gehoord.

Ad Prosman Nijkerk

Staat?

Ook Désanne van Brederode en Bas Haring (Filosofisch elftal, 22 september) beschrijven de situatie die zou ontstaan als de Wet-Dijkstra door de Eerste Kamer wordt aangenomen, als 'de staat beschikt over mijn organen'. Maar dat doet de staat niet. De wetgever maakt het mogelijk dat transplantatiemedici organen uit mijn hersendode (of zelfs geheel overleden) lichaam wegnemen om er iemand anders mee te helpen die anders een groot, existentieel gezondheidsprobleem houdt. De staat - wie is dat? De boeman van de tegenstanders, anders niks. Er komt geen sterke arm aan te pas.

Felix van de Laar Almere

Geen feestbegroting

'Een feestbegroting, maar voor wie?' was de vraag in Trouw van 21 september. In ieder geval niet voor ontwikkelingsorganisaties, want er gaat ruim 400 miljoen euro minder naar noodhulp en wederopbouw. Na de bezuinigingen van de afgelopen jaren is dat verbijsterend. Niet alleen omdat de armsten hieronder lijden, maar de armoede daar wordt toch ook steeds meer ons probleem? Natuurlijk kan die 400 miljoen de problemen in Afrika niet oplossen, maar economische ontwikkeling daar is toch de manier om de vluchtelingenstroom te stoppen? Welke politieke partij durft het aan om langetermijnvisie te tonen en ontwikkelingshulp weer hoog op de agenda te zetten?

Henk Holtslag Apeldoorn

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden