lezersreacties

Boter versus margarine

Renate van der Bas levert terecht commentaar op het programma 'Broodje gezond' van KRO/NCRV (de Verdieping, 15 juni). Boter zou slechter voor de gezondheid zijn dan margarine vanwege een hoger percentage meervoudig verzadigde vetten. Echter, niet werd gemeld dat de samenstelling van boter sterk afhangt van wat koeien te eten krijgen. Eten ze gras, dan is er een aanzienlijk hoger aandeel meervoudig onverzadigde vetten dan wanneer ze mais en/of veel krachtvoer eten. En per koeienras is er ook verschil. Het oude Nederlandse blaarkopras heeft genetisch een iets hoger aandeel goede vetten. De 'grasboter' die ik eet is heerlijk smeuïg bij kamertemperatuur.

Zwanet Faber Drachten

Wapens en schijnveiligheid

Henk IJkel uit Middelburg stelt dat een volk dat niet bereid is geld uit te geven voor zijn eigen defensie, zijn vrijheid niet waard is (Opinie, 15 juni). Dat klinkt stoer, en er is ook weinig tegen in te brengen. Maar zo'n opmerking staat een discussie over de wereldwijde wapenwedloop danig in de weg. De ontstellende hoeveelheid wapens in de wereld moet voor veiligheid en evenwicht zorgen. Maar ik ben ervan overtuigd dat er slechts sprake is van schijnveiligheid. Meer wapens in een land of regio wordt door het andere land als bedreiging gezien, en roept angst en agressie op. Met de verhoging van onze defensiebegroting en de aanschaf van nieuwe gevechtsvliegtuigen werken we mee aan deze schandelijke escalatie. Treed je medemens tegemoet met vredelievende bedoelingen en niet met wapens. Het klinkt naïef, een legergeneraal zal er ook niets mee kunnen, maar het is echt een begin van wereldvrede.

Bram van Oort Lopik

Terroristen voeren geen debat

Peter-Ben Smit betoogt dat religieus radicalisme maatschappelijke normen bespreekbaar maakt (Opinie, 21 juni). Misschien geldt dat voor sommige vormen van radicalisme, maar hij neemt deze stelling in naar aanleiding van de gewelddadige (terroristische) vormen van islamitisch radicalisme. Ik kan me op dit moment geen groeperingen voorstellen die verder af staan van het begrip 'bespreekbaar maken'. Welke uitgangspunten die ik normaal vind, worden door hen ter discussie gesteld: dat je elkaar niet moet doden of verwonden? Religie wordt door de mensen achter dit dit soort groeperingen misbruikt om wereldse doelen te bereiken: andere mensen onder hun invloed krijgen, instabiliteit en gezagsloosheid creëren waardoor zij hun gang kunnen gaan, een eigen staat stichten waarbinnen zijzelf heer en meester kunnen zijn. Denkt de heer Smit nu werkelijk dat het hier om een iets te stevig gevoerd maatschappelijk of theologisch debat gaat?

F. Jongbloets Nieuwegein

Akkerman ontroerend

Wat een prachtige brief schreef Stevo Akkerman op 15 juni in Trouw naar aanleiding van de aanslag in Orlando: 'Vader'. Op inlevende en ontroerende wijze beschrijft hij de totale verwarring van de vader, een verdriet dat we allemaal kunnen aanvoelen. Daarmee geeft Akkerman zonder iets af te doen aan de ernst van de daad aan het gebeuren een algemeen menselijk kant.

Jet Zwanikken-Indemans 's-Hertogenbosch

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden