lezersreacties

Shadowland

Meer natuurgebieden, in en buiten Zeeland en Groningen worden bedekt door zonnepanelen (Trouw, 23 december). De emotionele schade voor wie verstilling zoekt in legere oorden is groot. De keerzijde van de zonnepanelen-gekte is toenemend schaduwland, literair gesproken, Shadowland. Want matigen in overdadige verspilling, daar zijn wij niet van. Ook wij worden wezens in Shadowland. Gewaarschuwd zijn we duizend maal. Meer dan duizend maal.

Sjoerd Stellingwerf oud-schaapherder

Apeldoorn

Kerststallen

Boevink vergelijkt enkele kerststallen (Trouw, 23 december). Die van de Sint- Jan in Den Bosch vindt hij vol beleving. De stal in de Dom in Utrecht maakt op hem echter een kale indruk.Vlakbij de Dom, in de Lutherse kerk, staat een stal die iets heel anders laat zien. Gemeenteleden en kinderen maakten deze stal van wegwerpmateriaal, met vrolijke kleuren. Met kerstmis komen de wijzen aan en stappen van hun kamelen. Boven de stal is een lichtende sterrenhemel te zien. Ook dit is een protestantse kerststal.

Joke van den Berg-Verboom Tiel

Naastenliefde van chimpansees

Onderzoek naar sociaal gedrag van dieren in gevangenschap, onder extreem onnatuurlijke omstandigheden, met als uitkomst dat het sociale gedrag van chimpansees tegen valt, is bizar (Trouw, 21 december). Op deze manier aantonen dat chimpansees niet beschikken over empathie of altruïsme staat haaks op 50 jaar onderzoek van Jane Goodall naar sociaal gedrag bij chimpansees in de natuurlijke leefomgeving. Het niet aantonen van gedrag is op zichzelf geen enkel bewijs dat dit gedrag niet van nature aanwezig is. Gedrag wordt sterk bepaald door omgevingsfactoren en dat geldt ook voor de mens. De suggestie dat dieren niet over empathie en altruïsme beschikken wordt door slecht onderzoek in stand gehouden. Deze suggestie is een bevestiging van het superieure mensbeeld, gebaseerd op religie en cultuur waarbij de mens niet wordt beschouwd als onderdeel van het dierenrijk.

Jan Hooimeijer dierenarts Meppel

Propaganda

Onbegrijpelijk dat Trouw zich laat misleiden door het plaatsen van de foto met Erdogan (Achterop, 22 december).

Dit is natuurlijk een propagandafoto van het zuivere water.

Ron Keet Roswinkel

Sociale werkplaatsen

Staatssecretaris Klijnsma stelt 3,5 miljoen euro ter beschikking om mensen met psychische klachten aan werk te helpen (Trouw, 22 december). Een prima idee. Alleen is het me niet duidelijk, waarom ze sociale werkplaatsen, die al jaren lang mensen met psychische storingen werk bieden met alle geweld wil sluiten.

Martin van den Boogaard

Wageningen

Kerksluiting

Kort door de bocht lijkt het resultaat van de stadssynode: "Aan één kerk hebben wij straks genoeg". Ik waag te betwijfelen of dit ook de mening is van de ruim 300 Utrechtse katholieken die de enquête hebben ingevuld. Van één weet ik in ieder geval dat dit niet zo is. Waar blijven geloof en vertrouwen in de toekomst als je nu al een prognose afgeeft van nog geen 400 kerkgangers in 2020? En dan die vijf te sluiten kerken. Toevallig allemaal in Utrecht NW. Achterstandswijken oftewel prachtwijken. Daar waar de kerk , ook als ruimte met een dak boven het hoofd, sociaal juist zo hard nodig is.

Fons Mathot voorzitter locatieraad Jacobuskerk, Utrecht NW

Voltooid

Het leven is voltooid bij 75 jaar, volgens D66. Hartelijk dank D66 nu weten alle 75 plussers tenminste waar ze aan toe zijn. Maak D66 groot ,dan ben je zo van alle ouderen af.

Max van den Brink , 77 jaar Zeist

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Maak D66 groot, dan ben je zo van alle ouderen af.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden