lezersreacties

Emotionele reacties

"Dat een politicus moet luisteren naar het volk, betekent nog niet dat hij moet gehoorzamen", stelt Leonie Breebaart (Letter&Geest, 14 januari). Zij onderbouwt deze stelling met het argument van Burke dat de politicus zijn eigen geweten moet volgen en niet de emotionele reacties van de kiezers honoreren. Ik denk dat Burke en Breebaart weinig vertrouwen in het politiek oordeelvermogen van gewone burgers hebben. Burgers kunnen heel goed wetsvoorstellen maken, bediscussiëren en erover besluiten, vooral als ze de tijd krijgen om de materie degelijk te bestuderen.


Ronald de Vries redacteur Athene, webtijdschrift voor directe democratie Hilversum

Leegstand in Assen

In een artikel over het centrum van Assen (Trouw, 14 januari) wordt melding gemaakt van omvangrijke winkelleegstand, maar ook dat de gemeente wil meewerken aan plannen voor vestiging van een factory outlet center (FOC). De gemeente wil kennelijk leegstand bestrijden door nog meer winkeloppervlak toe te voegen. Dat is de duivel met Beëlzebub bestrijden. De gemeente schijnt te denken dat door de komst van een FOC geheel Noord-Nederland naar Assen komt om te winkelen. Dat is een misvatting. Reeds eerder dacht de gemeente zo, getuige haar medewerking aan de winkelprojecten die leeg blijken te staan. Misplaatste grootheidswaan. Nodig is dat de gemeente het initiatief neemt tot een stedelijke herverkaveling waarbij overbodig geworden winkeloppervlak uit de markt wordt genomen. Toevoeging van nieuwe centrumfuncties, zoals horeca en cultuur kan een verdere bijdrage leveren om het centrum aantrekkelijk te maken, onder de slogan 'compact, compleet en comfortabel'.


Gerrit Sluiskes Harderwijk

Uitsluiting is legitiem

De PVV het 'verkiezingsvehikel' van Geert Wilders noemen (commentaar, 16 januari) is verhullend: de PVV is een ondemocratische partij. Alleen al om die reden is uitsluiting door de andere partijen legitiem. Deze uitsluiting is veel meer dan een 'machteloos gebaar'. Deze partijen maken vooraf en hopelijk ook na de verkiezingen onmiskenbaar duidelijk, geen samenwerking in welke vorm dan ook te willen aangaan met een niet-democratische partij ongeacht de politieke standpunten of de grootte van die partij. Natuurlijk is het goed om de uitgangspunten van een democratische bestuursvorm sterk onder de aandacht te brengen, maar veel belangrijker is het bieden van concrete en haalbare oplossingen voor de door het 'verkiezingsvehikel' genoemde problemen.


Fred Brouwer Warmond


Blokjesbuik


Goed zo Marijn de Vries (Trouw, 16 januari: Zonder blokjesbuik goed genoeg) Ik zou willen dat Eva Jinek met jou in gesprek ging. Je opvattingen uit het stukje verdienen een groter podium.


Alja Schokker Goutum

Aanval op de VVD

In plaats van hun pijlen op de VVD te richten (Trouw, 16 januari) zouden de partijen er goed aan doen hun kritiek vooral op de PVV te richten. Die partij is de echte tegenstander die verslagen moet worden.


Henk de Graaf Waalre

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden