lezersreacties

Te kort door de bocht

Antidepressiva zijn nutteloos en schadelijk, luidde de boodschap op de voorpagina (Trouw, 17 december). De kop had op zijn minst tussen aanhalingstekens gezet moeten worden. De presentatie als zou het om een vaststaand feit gaan, is gevaarlijk en veel te kort door de bocht. Bovendien doet het artikel impliciet de suggestie dat de Nederlandse huisartsen in hun controletaak tekortschieten. De ongenuanceerde toon kan ertoe leiden dat werkzame middelen onthouden worden aan depressieve mensen die deze medicijnen nodig hebben en bij wie heus geen sprake is van een placebo-effect. Wat zijn de gevolgen dan? Laten we blij zijn dat deze middelen bestaan.

Trijnie Goudriaan Wageningen

undefined

Schaamte

Ik woon in een land dat een asielzoekster van 81 op straat zet (Trouw, 17 december. Ik schaam me diep.

Els de Groot Uithuizen

undefined

Niet veroordelen

Goede poging van Marieke de Hoon om na te denken over het proces van Wilders en de effecten voor de legitimiteit van de rechtsstaat (Opinie, 17 september) Maar ze trekt iets te snel een wel heel pessimistische conclusie: dat we zijn gestopt met samenleven. Als OM, politieke elite en media eerst eens hadden nagedacht over wat hij bedoelde met zijn uitspraken en de eigen aannames zouden heroverwegen. Dan zou daar weer een basis voor discussie hebben gelegen. Want natuurlijk bedoelde hij net als Rob Oudkerk destijds niet die vriendelijke Marokkaanse meisjes en oude mannen waar niemand last van heeft. Of Ali B. Nee hij bedoelde Marokkaanse jongens die veel irritatie en problemen veroorzaken. Van probleemjongeren, daar wil iedereen minder van. In plaats van Wilders' boodschap zo te vertalen en hem daarmee onschadelijk te maken, wordt geprobeerd er politiek slag uit te slaan, wat jammerlijk mislukt. Dat heeft De Hoon goed gezien. Iemand die breed ervaren problemen benoemt, zij het ongenuanceerd, moet je niet willen veroordelen.

Barend Jansen Den Haag

undefined

Ombudsman/vrouw

Het woord 'ombudsman' is een leenwoord uit het Zweeds en betekent 'gevolmachtigde vertegenwoordiger'. Het woord 'man' in ombudsman heeft niets met het geslacht te maken. Het is afgeleid van het Latijnse woord 'mandataris' wat 'gevolmachtigde' betekent. Daarom, Joke Vijns (Lezersreacties, 17 december), is het juist goed om dit geslachtsneutrale woord te gebruiken voor deze functie en daarom is het dus prima dat Trouw ombudsman mevrouw Kalverboer gewoon zo blijft noemen en dit niet verbastert tot ombudsvrouw.

Niels van Hoorn Rijswijk

undefined

Kuyper & Wilders

Een zeer lezenswaardig artikel over de overeenkomsten in demagogische aanpak van Geert Wilders en Abraham Kuyper (Letter&Geest, 17 december). Bij beide politici zie je strategisch vergelijkbare dingen om de 'gewone man' die zich door een culturele elite onterfd voelt, te mobiliseren ('kleyne luyden'). Maar daarbij gaat het dan wel om uiterlijke kenmerken. Als je naar de inhoud kijkt, is er een groot verschil. Kuyper ging het om respect voor het zwakke tegenover het evolutie-denken dat in zijn tijd overal - ook in de kerk - opkwam, waarin uiteindelijk alleen plaats zou zijn voor de sterkste. Hij was bang dat het bijbelse idee van bescherming van het weerloze het zou afleggen tegen de gedachte dat de hulpeloze zichzelf maar moest zien te redden. Bij Wilders gaat het dacht ik om iets anders.

Bert Koetsier Zwolle

undefined

Dictee

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal is verworden tot een wedstrijd Nederland-België voor een kleine elite met als inzet wie de meeste buitenissige, vreemde en niet-Nederlandse woorden kent; het lijkt meer op een Groot Dictee der Vreemde Talen.

Nico Peterse Oostburg

undefined

Rechtstreex van de boer

Leuk te lezen dat ze in Amsterdam ook eindelijk zijn begonnen met een Buurderij (de Verdieping, 16 december). In Rotterdam bestaat dit initiatief al ruim drie jaar: 'Rechtstreex - van de Boer'. Opgezet om de voedselketen te veranderen, minder afval en afstand tot de boer en je eten. Je bestelt online en haalt het op bij de wijkchef in je buurt. Wat mensen vaak onderschatten, is de organisatie. Hoe meer mensen inzien dat dit behalve de smaken op hun bord ook de regio met hun boeren en producenten ten goede komt, des te sterker we kunnen worden. Bedankt voor de aandacht aan dit Amsterdamse initiatief en hopelijk nog eens een vervolg in Rotterdam.

Ariëtte Bos wijkchef Rotterdam

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden