lezersreacties

Gelukkiger

Wat een prachtig stukje van Elisabeth van Oostrum (Opinie, 7 februari). Het ware te wensen dat alle wethouders belast met de portefeuille zorg dit zouden lezen en deze gedachten een rol laten spelen bij het bepalen van hun beleid en dat ook meegeven aan hun ambtenaren belast met de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Ik ben er van overtuigd dat veel werkenden in de zorg op deze manier hun werk met heel veel plezier zouden verrichten in plaats van beperkt te worden door regeltjes en dat veel ouderen daardoor gelukkiger zouden leven.


J.J. Hendriks Naarden

undefined

Lovenswaardig

Het is betreurenswaardig dat in het commentaar wordt gesteld dat een Kamermeerderheid uit angst zou kunnen kiezen voor het toevoegen van handicap of seksuele geaardheid als expliciet discriminatiegronden in artikel 1 van onze Grondwet (Opinie, 7 februari). Zoals Trouw onlangs schreef bestaat er een consensus onder politici dat de Grondwet onze identiteit weerspiegelt. Een expliciete afwijzing van discriminatie op basis van een handicap of seksuele geaardheid toont de progressieve kant van Nederland waar wij jarenlang internationaal om bekend stonden. Daar voor strijden is lovenswaardig, hoe lang procedures ervoor ook kunnen duren.


De tijdsduur van een grondwetswijziging als pragmatisch argument voor een conservatieve positie in deze discussie doet ons vergeten voor belangrijke punten op te komen. Het afwijzen van discriminatie wegens handicap of seksuele geaardheid is zo'n belangrijk punt en hoort daarom thuis in artikel 1 van de Nederlandse Grondwet.


Hayo Raaphorst Den Haag

undefined

Morele gidsen

Heel verhelderend, die twee onderling zo verschillende morele gidsen waarmee Trouw pagina 2 elke dag opent. Ephimenco is de onheilsprofeet. Goed, die moeten er ook zijn. Maar hij slaat vaak door en jaagt me alleen maar angst aan. En als ik alleen zijn columns zou lezen, werd ik net zo'n doemdenker als hij. Akkerman sluit evenmin zijn ogen voor de gevaren die ons omringen, maar hij kijkt ook kritisch rond in eigen kring in het vertrouwen daar sterker van te worden. Daarmee geeft hij me keer op keer moed en geloof in eigen kracht.


Henk van Loenen Vianen

undefined

Geen vertrouwen

De helft van de senatoren stemde voor, de andere helft tegen. Die ene stem van Mike Pence zorgde ervoor dat Betsy de Vos onderwijsminister van de VS werd. Dat is democratie. De helft plus één. Voor het niet-private onderwijs in de VS moet het ergste worden gevreesd. Ruim 4000 Groningers liepen mee in een fakkeloptocht als protest tegen de gaswinning. Heel veel van hen zeggen geen vertrouwen meer te hebben in de politiek. Twee zaken die niets met elkaar te maken lijken te hebben.


Als democratie verengt tot de helft plus één komen minderheden in de knel. Ook al worden ze soms wél gehoord, met hun belangen wordt op voor hen wezenlijke onderdelen géén rekening gehouden. Is het gek dat ze - om heel verschillende redenen - hun heil zoeken bij politici die zeggen geen vertrouwen in de politiek te hebben?


Jan Adriaan Nijboer Schouwerzijl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden