lezersreacties

Spreid de Citotoets

In de krant las ik vandaag een artikel over de Citotoets. Mijn broertje zit in groep 8 en heeft net de uitslag ontvangen. Uit een rapport van de Oeso (Trouw, 26 mei) blijkt dat deze organisatie de recente veranderingen waarbij niet langer de uitslag van de Citotoets maar het oordeel van de leraar doorslaggevend is voor het schooladvies, een slecht idee vindt. Ik snap de kritiek van Oeso wel. Het oordeel van de leraar is subjectief en kan beïnvloed zijn door ouders en sympathie voor de leerlingen. De Citotoets is objectief en geeft een duidelijk beeld van het niveau van de leerling. Het nadeel van de Citotoets is dat het een momentopname is.

Mijns inziens is er ook een goede tussenweg. Verspreid het afnemen van de Citotoets over het laatste leerjaar van de basisschool zodat het minder een momentopname is. Als de resultaten van de toets duidelijk anders uitvallen dan het niveau van de leerling, zal de leraar dit opmerken en kan hij alsnog overleggen met de ouders en de vervolgschool. Zo blijft ook zijn oordeel belangrijk.

Judith Lock, 16 jaar Rozendaal (Gld)

School is saai, prima toch?

Voorpaginanieuws: Nederlandse leerlingen vinden school saai, terwijl overal in de wereld leerlingen dol zijn op school. Boffen wij even met de enige leerlingen ter wereld die normaal zijn. Lieve leerlingen: houwen zo.

A.J.W. Verkade Harmelen

Wij moeten ook integreren

Toen ik de artikelen onder de kop Haatcampagne tegen Sylvana Simons las (Trouw, 26 mei), bekroop mij de volgende gedachte: terwijl de overheid haar pijlen richtte op de integratie van nieuwkomers, heeft ze generaties Nederlanders in de kou laten staan. Wij moeten net zo goed integreren in deze nieuwe multiculturele samenleving, die in de 20ste eeuw in rap tempo is ontstaan. Zorg ervoor dat wij weten hoe de samenleving waarin wij leven, is ontstaan en hoe we met deze nieuwe samenleving om moeten gaan.

Carlinda Visser Lekkerkerk

Killersudoku is terug!

Geweldig, de killersudoku is terug! Om dementie tegen te gaan moeten je hersenen flink uitgedaagd en getriggerd worden, toch? Voor mij misschien wat jaartjes erbij om Trouw te kunnen blijven lezen. Twee vliegen in één klap en ik heb er veel lol aan.

José Jeuken Nederhemert

Basisbanen

De wetenschappers Kleinknecht, Kok en Schippers leggen het belang van basisbanen voor een gelukkiger maatschappij glashelder uit (Trouw, 26 mei). In de marktsector zijn steeds minder banen en de collectieve sector bezuinigt. Bovendien worden die banen steeds zwaarder, bijvoorbeeld in de zorg, zoals verpleegkundige Bakker uitlegt in zijn brief (Trouw, 24 mei). Waarom zou je werkzoekenden blijven plagen om zinloos te solliciteren op een krimpend aantal banen, terwijl ze heel zinvol werk kunnen doen met enige steun van de overheid? Het kabinet, met de PvdA, heeft hier helaas geen boodschap aan. Dan kun je als sociaaldemocratische partij toch niet verbaasd zijn over slechte peilingen?

Gerrit Krajenbrink De Heurne

Met pen en bijl

In Klein verslag (27 mei) schrijft Wim Boevink dat het motto van landschapsarchitect Petzold over ontwerpen zou zijn geweest 'tekenen met een bijl'. Als vakgenoot van Petzold - en geboren Twentenaar - kan ik melden dat er in het landschapspark tegenover kasteel Twickel een steen staat waarop het echte motto staat: 'Het gereedschap van de landschapsarchitect zijn het potlood en de bijl'. Je ontwerpt een park met een potlood of pen, maar je moet het gaandeweg ook begeleiden en beheren, door ook de bijl te hanteren en verjonging van het bomenbestand na te streven.

Kees Nieuwerth Gasselternijveen

Smartphone op de fiets

Omdat er zoveel fietsers en automobilisten zijn, valt een verbod om al rijdend met de smartphone in de weer te zijn niet te handhaven. De 'online'-automobilist brengt vooral anderen in gevaar en de fietser zal eerder zichzelf naar de spoedeisende hulp helpen. De oplossing ligt zo voor de hand dat hij over het hoofd gezien lijkt te worden. Want zowel het mobiele netwerk als de smartphone zelf (via gps-sensors) weet of de telefoon in beweging is. Een beetje extra smart technology in het netwerk of de telefoon inbouwen en die schakelt hem uit bij beweging. Dit werkt al zo bij de ingebouwde navigatie in mijn auto van elf jaar oud, dus het moet kunnen. Het enige wat de overheid hoeft te doen is telecomnetwerkbeheerders en telefoonmakers te verplichten deze techniek in te bouwen. Stel je voor, vermindering van (bijna-) ongevallen in het verkeer.

L.J. Lekkerkerk Nijmegen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden