lezersreacties

Wolven knuffelen

Als ik het goed begrijp zal Natuurmonumenten blij zijn als er wolven op de Veluwe komen. Men is al druk bezig ze te ontvangen, kosten noch moeite worden gespaard. Het is dus de bedoeling dat die wolven een deel van de herten opvreten (wat een stress voor die arme dieren), waardoor er meer bomen kunnen groeien (de Verdieping, 30 juni). Zou het niet een betere oplossing zijn om dit aan goede jagers over te laten, dat brengt ook nog geld op. Winst: minder subsidie nodig (ons geld) door minder inzet om de wolven te verwelkomen en te knuffelen, minder vergoeding voor opgevreten schapen, minder kosten door te veel herten die in de omgeving schade doen. Stop toch eens dat hobbyisme van die 'natuurmensen'.

Arie van den Berg Schagen

Prooiworden

Het zal toch niet waar zijn dat het ministerie van binnenlandse zaken zich bezighoudt met een 'wolvenmeldpunt' en het opstellen van een 'protocol vondst dode wolf' (Trouw, 1 juli)? En dat een 'prooigeworden' schaap wel vergoed wordt maar een kip niet? Even dacht ik dat ik bij de poot genomen werd met een fake-nieuwtje. Maar als het zo is, zijn we dan niet een beetje in de war? Geen wonder dat bij veel mensen het vertrouwen in de overheid en allerlei regelgeving afneemt. Waar gaat dit over? En misschien kan dan meteen ook Jaap de Berg zich even buigen over het werkwoord 'prooiworden'?

Bert Koetsier Zwolle

Nationalisme in het VK

Wim Boevink maakt ons vaak deelgenoot van bijzondere plekken en gebeurtenissen in Nederland. In Trouw van 30 juni een ander geluid. Als het gaat over uittreding uit de Europese Unie gaat het meestal over geld, macht en autonomie. Boevink laat nog eens horen wat er met mensen kan gebeuren als het nationalisme de kop opsteekt. Schandalige uitingen van racisme en haat in het Verenigd Koninkrijk jegens landgenoten die ooit als immigrant zijn gekomen. Voor partijen in Nederland, die zich zo sterk maken voor een uittreding, zou het raadzaam zijn om deze ontwikkelingen goed te volgen. Het is te gemakkelijk om geld en mensen op dezelfde weegschaal te leggen.

E.J.G. Klungel Winsum

Intellectueel?

Ik heb mij vaak afgevraagd waarom Thierry Baudet deel uitmaakt van het filosofisch elftal van Trouw. Sinds zijn vraaggesprek op 30 juni met Paul van Tongeren weet ik het. Thierry Baudet is de (enige) intellectueel die aan intellectuelen uitlegt waarom zij ongelijk hebben, en aan het volk waarom het gelijk heeft. Trouw mag dus blij zijn met deze denker, die duidelijk maakt hoezeer het volk gelijk heeft. Ik heb wel een brandende vraag. Ik ben het meestal niet eens met Thierry Baudet. Mag ik me daarom rekenen tot de intellectuelen en behoor ik daarom niet meer tot het volk?

Aris Valkenburg Rijswijk

Wakker liggen van windmolens

Briefschrijver Jaap Rodenburg uit Utrecht (30 juni) heeft volkomen gelijk als hij stelt dat internationaal klimaatbelang voor lokaal uitzichtbelang zou moeten gaan. Als lokale protesten tegen tegen de bouw van windmolens steeds worden gehonoreerd, blijven we te afhankelijk van fossiele brandstoffen. Maar toch vraag ik me af hoe Rodenburg zou reageren als een aantal 200 meter hoge windmolens op 500 meter afstand van het huis van zijn ouders zou worden gebouwd. Als zij dagelijks enkele uren aan bewegende slagschaduw worden blootgesteld. Als ze tijdens nachten met veel wind wakker liggen van het geluid van de wieken. Misschien dat Rodenburg zijn standpunt zou heroverwegen. Keuzes maken is makkelijk zolang je zelf de gevolgen niet hoeft te dragen.

Rob Dijkstra Winsum

Met andere ogen

Windmolens roepen veel weerstand op, zoals ook de klassieke windmolens dat ooit deden, aldus de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (de Verdieping, 30 juni). Je kunt je verzetten tegen windmolenparken, maar je kunt ook leren om met andere, open ogen naar ons landschap te kijken. En de realiteit onder ogen zien dat met ons huidige energieverbruik er geen andere opties dan o.a. windmolens zijn. Beter dan je verzetten is het om je energie te steken in meedenken over de beste locaties voor windmolens. Mij lijkt ons uitgebreide wegennet de oplossing. Plaats windmolens als een lint langs de snelwegen. Dat geeft het minste zichtvervuiling.

Ineke Windgassen Rotterdam

Zaanse schans

Gelukkig is het nu nog zo dat niet elk viertal molens in Kinderdijk staat. De afbeelding van de molens in de Verdieping van 30 juni betreft de molens van de Zaanse Schans.

D.C.J. Bakker Arnhem

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden