lezersreacties

In de benen

Altijd leuk om de column van Johan ten Hove te lezen. Grappig, doorspekt met humor en een dosis nuchterheid. Behalve dan zijn column van 23 mei. Beter ziek thuis blijven met MS dan de berg op. Of het nu de Holterberg bij hem in de buurt is of, zoals bij mij, de Grebbeberg 'beklimmen': zie ervan af. Om over hogere bergen maar te zwijgen. Is het zo dat zieken thuis gekluisterd aan hun stoel of bed moeten blijven? Ik denk dat veel zieken over een geweldige drive beschikken om zich in hun leven nog volop te richten op een ideaal. Niet opgeven, laat staan stilzitten, maar in de benen en de touwen.

Pieter Bitter Bennekom

undefined

Eenzijdig

Staatssecretaris Martijn van Dam wil meer eisen van de boer (Trouw, 23 mei). Onderhand bekruipt me het gevoel dat dit wel een zeer eenzijdige benadering is. In de voedselketen gaat het over producent, tussenhandel en consument.

De consument, schreef Trouw vorige week, wil gemak en duurzaamheid. Dat zal zo zijn, maar uit onderzoek blijkt dat die consument voor duurzaamheid niet wil betalen. De Nederlandse consument is in West-Europa uniek, ze wil het minst betalen voor voedsel, al het andere gaat voor. Als die houding niet verandert, is het verder opschroeven van productie-eisen een onredelijke en oneerlijke maatregel.

Geert Klaassen Westerbork

undefined

Voorbij

'Engels avontuur Van Gaal is over' kopt Trouw (24 mei). Beheersing van de Engelse taal is bij hem nooit helemaal tot volle wasdom gekomen, maar vergaloppeert de redactie zich met deze tekst niet eveneens? Was 'Engels avontuur Van Gaal is voorbij' niet beter Nederlands geweest?

Uriël da Costa Utrecht

Kwetsbaar?

'Nederlandse 50-plussers leven betrekkelijk zorgeloos' (Goedemorgen, 24 mei). Zo kan ik het ook: neem een groep actieve, levenslustige, relatief gezonde mensen, die nog 10 à 15 jaar actief zijn op de arbeidsmarkt, mee in je onderzoek naar ouderen. Dan komen die ouderen er gemiddeld natuurlijk positief vanaf. Ik heb een tip voor de onderzoekers van het SCP: definieer 'ouderen' eens als 40+, dan komen de Nederlandse ouderen er nog positiever af.

Maar alle gekheid op een stokje, echt stuitend is de opmerking, dat Nederlandse 50-plussers minder vaak hun kinderen in de buurt hebben, wat hen kwetsbaar maakt. Beste onderzoekers: mensen tussen de 50 en de 60 hebben geen tijd om zich zorgen te maken over hun zorg, ze zijn vaak de kinderen, die voor hun ouder wordende ouders zorgen.

Susan de Boer Veldhoven

undefined

Mooiste

Als het zo doorgaat met Trouw wordt de pagina 'Achterop' nog de mooiste van de krant, met Boevink, Schouten, Taal en Naast het Nieuws. Wat een perspectieven !

Hans Schouten Voorburg

undefined

Ongezouten

Heel goed dat Trouw Ephimenco zo'n prominente plaats heeft gegeven. Wij hebben behoefte aan mensen die zonder om de hete brij heen te lopen hun ongezouten mening durven en willen geven.

E. van Burgeler Goes

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden