lezersreacties

Donkere materie geen illusie

De zwaartekrachttheorie is aan het wankelen gebracht door theoretisch fysicus Erik Verlinde, las ik (Trouw, 9 november. En, 'in de VS is het idee geaccepteerd dat de zwaartekracht niet fundamenteel is. De vraag is of daaruit volgt dat ook de donkere materie een illusie is.' Voor mij ingewikkelde en moeilijk te begrijpen materie. Maar na gisteren wordt het mij plotseling duidelijk. Nu gebleken is dat Amerikaanse kiezers niet meer met beide benen op de grond staan en gekozen hebben voor Donald Trump als president, lijkt mij de zwaartekrachttheorie te wankelen en de donkere materie helaas geen illusie.

Pieter Keesman Stavoren

Hoezo gewonnen?

'In Amerika telt de uitslag!' schrijft Geenen (10 november). Maar Clinton kreeg zo'n 300.000 stemmen meer dan Trump. In Nederland zou hij de verkiezingen verloren hebben.

Rob Tielman Molkwar

undefined

Grootste leugenaar

De lezersreactie van C.J. Van de Bunt uit Oudewater over leugens van Clinton verbaast mij zeer (10 november). Eind vorig jaar is Trump uitgeroepen tot grootste leugenaar van het jaar door onderzoekers van PolitiFact. Driekwart van 77 uitspraken van Trump bleken niet waar te zijn (bron NOS). Hij blijkt bovendien een racist, een seksist en een belastingontduiker.

Lucie Harkema Bathmen

undefined

Slechte raad

Wat is er met Pieter Geenen aan de hand? Hij meent te moeten pleiten voor het volgen van het 'nee' van het Oekraïne-referendum waarbij 20 procent van de bevolking, op onfrisse gronden, tegen de EU en tegen Rutte stemde (10 november). Eigenlijk zou de politiek op zijn schreden moeten terugkeren en zeggen: 'Het was een raadgevend referendum; er is een slechte raad gegeven door een kleine groep. Dat nemen we voor kennisgeving aan, maar we doen er niets mee.'

W.F.M. de Haes Dordrecht

undefined

130 km, een gemiste kans

Uit de jongste onderzoeken blijkt dat 130 km/u niet meer luchtverontreiniging oplevert dan vroeger 120 km, omdat de auto's nu schoner rijden (10 november). Er is diep gebogen om de steeds meer en sneller willende mens de ruimte te geven. Hoe mooi zou het zijn geweest als we 120 waren blijven rijden. Of nog langzamer, om met de verbeterde techniek minder te vervuilen.

Een eenvoudige meting levert op dat ik ongeveer 25 procent benzine bespaar als ik niet 120 maar 100 rij. Een maximum van 100 is goedkoper en levert veel minder verontreining op.

Peter Wattèl Witmarsum

undefined

Frame mij niet als populist

Ziek word ik ervan, dat woord populisme. Het is een scheldwoord voor iedereen die er anders over denkt dan de politieke, bestuurlijke en financiële elite. Door dat woord te plakken op standpunten en meningen die niet de hunne zijn, denken zij ze arrogant weg te kunnen wuiven. Terwijl ze inhoudelijk aan de slag zouden moeten gaan om de democratie te redden. Maar stemmers tegen het Oekraïneverdrag, Ceta, TTIP worden weggezet als populist. Ik ben hoogopgeleid. En populist.

Paul Jansen Terborg

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden