lezersreacties

Met Wim in bed

Door de nieuwe Trouw zit ik gelijk met een probleem. De Verdieping breng ik als eerste met een kopje thee naar mijn vrouw op bed. Voortaan leest zij nu dus als eerste Boevink. En nog erger, zij ligt nu met Wim in bed. Ik ben er helemaal van slag van en nu ook nog Dingeman niet meer bovenaan staat, verandert de wereld toch wel erg snel.

Rudy Prager Noordgouwe

Keihard gematigd

De nieuwe lay-out van Trouw is nog even wennen en Dingemans moet echt weer naar boven, maar wat was ik vanmorgen blij met de column van Stevo Akkerman. Iedere verbale ongein, scheldpartij of ongefundeerde beschuldiging wordt al een aantal jaren gerechtvaardigd met de heilige vrijheid van meningsuiting. Het grote goed van vrijheid van meningsuiting is tegenwoordig zo afgekalfd dat de nieuwe uitdrukking: 'vrijemeningsuiterij' heel goed, en nog te aardig weergeeft hoe het er tegenwoordig aan toe gaat. Leve de vrijheid van meningsuiting, mét respect, mét nuances, en als het even kan ook graag mét enige kennis van zaken. Dank, Stevo Akkerman.

Lia Visser Malden

Killersudoku

Hoera: het is vrijdagmorgen: de laatste werkdag van de week en in Trouw de killersudoku. Helaas: vanmorgen miste ik mijn favoriete sudoku. Hopelijk is dit maar voor één keer. Wanneer komt hij terug?

Machteld Voerman Wageningen

Puzzels

Een mooie nieuwe krant , ziet er allemaal geweldig uit maar ik hoop echt dat het verdwijnen van de puzzels een kleine vergissing is en dat in de zaterdagkrant naast de kruiswoordtest (geweldig!) en de sudoku ook de andere puzzels weer terug zijn. Echt: wij kunnen niet meer zonder. Kinderachtig misschien, maar wel waar.

M.S. Blanksma Enschede

Tachtigers

Onbegrijpelijk en gevaarlijk, de betrokkenheid van familie bij beslissingen over wel of niet behandelen van tachtigers (Trouw, 19 mei). In het voorbeeld beslist de patiënt, eenstemmig met zijn zoon, tot opereren. Op de intensive care wordt de behandeling gestaakt, kennelijk door toedoen van de dochter, die de behandeling nooit heeft gewild. Arts Olivier Busch wist van geen verdeeldheid in de familie en weet achteraf niet zeker of de patiënt zelf zo stellig was. Wat de patiënt wil, is het enige dat telt. Voor de nog niet zo oude mens is het zaak in een levenstestament tijdig vast te leggen welke behandelingen hij wel en niet toestaat en ook: wie hem vertegenwoordigt als hij zelf geen beslissingen meer kan nemen. En als het zover nog niet is, zijn arts en patiënt op elkaar aangewezen en is het aan arts en familie te zorgen dat de autonomie van de patiënt voorop staat.

Anjo Roorda Houten

Eeuwig leven

Volgens het artikel 'Langer (en gelukkiger) leven' (Goedemorgen, 20 mei) hebben vrouwen die meer dan één keer per week in de kerkbank plaatsnemen 33 procent minder kans om te overlijden dan vrouwen die nooit een gebedshuis bezoeken. Ook voor vrouwen die wekelijks de kerk bezoeken lag de kans op sterven een kwart lager. Nu geloof ik inderdaad in een eeuwig leven, maar dat dit leven ook op aarde kan plaats vinden, had ik nog niet eerder gelezen. Jammer dat dit alleen voor vrouwen geldt.

Tony Vermeul Houten

10 procent inhoud

Wat goed dat Trouw haar lezers inzicht geeft in de totstandkoming van het VVD verkiezingsprogramma (de Verdieping, 20 mei). Nu weten we allemaal dat dat 90 procent framing en verpakking is en 10 procent inhoud. Maar wie weet wat er van die 10 procent over 30 of 40 jaar toch nog gerealiseerd wordt.

Marien Grashoff Wildervank

Amsterdam

Schoolmatching in Amsterdam is een probleem op zich (Opinie, 19 mei). Dat kinderen met minder kansen de dupe worden van een late Citotoets moet niet mogen. Maar om daarom maar het hele land in de stress van een zwaarwegende momentopname terug te brengen, is niet de oplossing. Schooladvies op basis van het meerjarig zicht van de docent op het kind, eventueel opgehoogd door een mooie Citoscore heeft veel meer voor- dan nadelen.

Marcella Siebelt Culemborg

Aanmodderen

Zolang hier - in tegenstelling tot in Duitsland - geen onderscheid gemaakt wordt tussen het uitspreken van een mening en beledigen met vooral veel fuck-woorden, zal het aanmodderen blijven in de discussies. Tot in de Kamer. Ongelofelijk.

Joke van der Zee Zwolle

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden