lezersreacties

Bijna realiteit

Het is goed om ons te realiseren dat het scheppingsverhaal van Adam en Eva met de huidige en toekomstige voortplantingstechnieken (de Verdieping, 11 februari) bijna realiteit is geworden.

Lex Dierssen Zorgvlied

undefined

Pietje Keizer

Het fameuze en succesvolle Ajax-elftal van eind jaren zestig en vooral begin jaren zeventig heeft weer een icoon verloren, Pietje Keizer. Keizer was een geniale linksbuiten met een weergaloze schaar, een prachtige trekbal en een kiezelharde en doeltreffende directe vrije trap. Keizer was de leermeester van Cruijff met wie hij een uniek aanvalskoppel vormde. Het grote verschil tussen hen was dat Keizer niets van de pers moest hebben, terwijl Johan zijn mondje maar wat graag roerde. De ijzersterke aanvalslinie Keizer, Cruijff en Swart liet je als jochie zelden in de steek. En juist die mooie, gekoesterde jeugdherinneringen maken het verlies van Keizer en Cruijff zo pijnlijk.

Bas Overmars Amsterdam

undefined

Leerstoelendans

Over 37 jaar komt het volgens het Rathenau Instituut 'vanzelf' wel goed met de man-vrouw-verhouding onder leerstoelbekleders (Trouw, 10 februari). Dat zullen mijn collegae van de gendergroep aan de Radboud Universiteit met hoongelach ontvangen. Ik pleit voor een drastische maatregel: we houden een grote 'leerstoelendans'. Eenvoudigweg alle hoogleraren (m/v) ontslaan en open werven voor de dan 4514 vrijgekomen leerstoelen. Daarbij hoort per faculteit de verplichting zo te benoemen dat de groep nieuwe leerstoelhouders per leeftijdscohort (moeilijk maar belangrijk) behalve qua man-vrouw-verhouding ook maar meteen een afspiegeling van de samenleving vormen in alle andere diversiteitsindicatoren (denk aan LBGT, etniciteit, handicap, EQ-score). Als we elk jaar een 10-jarig cohort nemen (28-37 jaar tot 58-67) zijn we over vier jaar al van dit gezeur af. Qua reorganisatieregels in de cao is dit uitvoerbaar. Hopelijk vinden we in alle gewenste deelverzamelingen, leeftijdscohorten en disciplines voldoende professorabele personen.

L.J. Lekkerkerk senior docent bij Bedrijfskunde Radboud Universiteit Nijmegen

undefined

Op haar nummer

De dames Agema (PVV) en Leijten (SP) vliegen elkaar in de haren (Trouw, 10 februari). Ik kan me voorstellen dat ze van hun fractieleiders goed op hun donder krijgen. Maar misschien vergis ik me wel en krijgen ze allebei een pluim. Dat heb je goed gedaan Fleur, je hebt die Leijten alle hoeken van de kamer laten zien. En Leijten kan te horen kunnen krijgen dat ze Agema eens goed op haar nummer heeft gezet. Maar bij de lezer zijn ze echt niet populairder geworden, integendeel. Die zal zich hoofdschuddend vermaakt hebben en denken: ach, PVV en SP, wie wil er nog me ze regeren straks?

Maartje Bommer Alkmaar

undefined

Vroeger zo goed

Renske Leijten en Fleur Agema weten het zeker: in de jaren vijftig, zestig, toen was de zorg in Nederland nog goed geregeld. Een opmerkelijke uitspraak voor mensen die toen nog niet eens geboren waren. Ik ben zelf van 1946. Omdat er tussen toen en nu zo ontzettend veel veranderd is lijkt mij dat een vergelijking maken een onmogelijke missie is. We zullen het moeten doen met herinneringen, maar die zijn zoals bekend zowel roze als zwart gekleurd. De politieke partijen waar de dames voor staan hebben kennelijk nog een groot geloof in maakbaarheid. Want als zij het voor het zeggen zouden krijgen, dan wordt de zorg zoals het zou moeten zijn. We krijgen dan een heel nieuw systeem. Omdat ik van 1946 ben weet ik intussen dat het oplossen van een probleem doorgaans het creëren van een nieuw vraagstuk betekent. Dus ik zou maar niet zo hard van stapel lopen en eerst eens kijken waar het huidige systeem voor verbetering vatbaar is.

Jan Heijmans Utrecht

undefined

Schijfremmen

Schijfremmen zouden gevaarlijk zijn (Trouw, 10 februari), ze kunnen wonden veroorzaken. Je fietst met bizarre snelheden van een berg, is dat niet gevaarlijk? Sponsoren/producenten willen het graag; ja natuurlijk, meer geld verdienen. Maar renners ook, denk ik. Is toch gewoon vooruitgang? Wat is nou het probleem, oneerlijkheid? Waar leg je dan de grens qua materiaal en kosten? Of gevaarlijkheid? Sinds Casartelli viel moet iedereen in de Tour een helm op, daar zijn voor zover ik weet geen klachten over gekomen. Daar waren helmfabrikanten niet rouwig om. Nu andere fabrikanten 'actief' meer producten willen verkopen stuiten ze op weerstand. En dat in 2017.

Hans Vullers Eindhoven

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden