lezersreacties

Dienstbaar aan elkaar

In Nederland zijn kerk en staat optimaal van elkaar gescheiden. En dat moet ook zo blijven. Dat wil niet zeggen dat ze elkaar niet beïnvloeden en niet dienstbaar aan elkaar zouden mogen zijn. Als tot in detail de scheiding zich zou voltrekken stort de samenleving in elkaar, dan dooft de vlam. Politieke partijen willen nu een einde maken aan het verschaffen van persoonsgegevens door de overheid aan de kerken (Trouw, 12 januari). De godsdienstige vermelding in de persoonsregistratie is allang verdwenen en de burgerlijke-standsinfo die kerken krijgen, is slechts ondersteunend. Maar men kan er al jaren mee uit de voeten. Er is geen enkel valide argument dit te veranderen. Ds Greet van 't Slot Zeist

undefined

Groene vlakten

Als ik door mijn Friesland reis zie ik tegenwoordig niet anders meer dan groene vlakten met soms wat koeien, maar zonder bloemen. Enkel gras, waar bijen geen honing van kunnen maken. Mijn Zwitserse schoonzoon vertelde me onlangs dat boeren daar een onderlinge afspraak hebben dat zij een bepaald percentage van hun land beschikbaar houden voor bloemen en nu aan de rand van weilanden een keur van bloemen is te zien. Dat moet in Friesland toch ook kunnen. Mooi punt voor de verkiezingen. Wie neemt het initiatief ?

F.H. Dijkstra Sneek

undefined

Goede afspraken over pesten

Tragisch dat een jongen van vijftien zichzelf doodt mede ten gevolge van pesten. Mijn dochter werd eveneens ernstig gepest en ik had hierover meerdere gesprekken met haar school. Ze kreeg een week vrij van school om te herstellen. Haar school besprak in diezelfde week welke enorme impact het gedrag van diverse medeleerlingen op haar had. Na deze week ging mijn dochter met lood in haar schoenen terug. Ze was erg bang dat het pesten opnieuw zou beginnen. Gelukkig was ze er naar mij open over. Er werden goede afspraken met ons gemaakt door school en het pesten van mijn dochter was definitief voorbij.

Abeltje Boerstra Hurdegaryp

undefined

Sterkere laadpaal

Het moet me van het hart dat de aandacht van Trouw voor financieel-economische en ecologische onderwerpen ruim is vergeleken met die voor mensonterende omstandigheden van vluchtelingen. Om door informatie en achtergrond bij te dragen aan het voeden van onze morele accu zou de krant een wat sterkere laadpaal mogen zijn.

G.W. Noomen Amersfoort

undefined

Openbaar met christelijk tintje

Rector Gijsbert van der Beek verdedigt het christelijk onderwijs (Opinie, 9 januari). Bij de schoolkeuze voor onze dochter, kozen we er een die goed bekend stond, niet ver uit de buurt. Dat het toevallig een christelijke school was, leverde voor ons als ongelovigen geen probleem op. Extra kennis over de Bijbel juichten we toe. Wat kan je van Rembrandt begrijpen zonder bijbelkennis? In het laatste jaar vroeg de godsdienstleraar, wie er niet in god geloofde. Mijn dochter stak tot haar verbazing als enige haar vinger op. Ze wist van haar vriendinnen dat ze niet de enige was. Waarom maken we niet van alle christelijke scholen gewoon openbare scholen met een christelijk tintje?

Maartje Bommer Warmenhuizen

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden