lezersreacties

Wie zijn 'we' eigenlijk?

Deze vraag staat centraal in de aftrap van de serie over onze identiteit (Trouw, 21 januari). Een zoektocht naar de gezamenlijk identiteit van 17 miljoen mensen, waarvan een groot deel zich niet bewust is van de waarden die zijzelf en de politieke partijen in hun vaandel voeren. Dat bewustzijn is wel nodig voor een echte democratie en de identiteit van een volk. Het is te hopen dat in de debatten en in de media duidelijk wordt in hoeverre het beleid van de politieke partijen voldoet aan de waarden met de daaraan afgeleide normen, die volgen uit de natuurwet: 'de mens is voor zijn bestaan volledig afhankelijk van zijn medemens en de aarde.'

Kees Soels Voorschoten

undefined

Verkiezingen

Tot op heden mis ik in de debatten, voorafgaand aan de verkiezingen, systematische aandacht voor wat de inzet van die verkiezingen zou moeten zijn, zoals: 1. het vluchtelingen- en migratievraagstuk; 2. de opwarming van de aarde; 3. de ongelijkheid in inkomens en kansen; 4. het huisvestingsbeleid. Durven partijen het debat hierover met elkaar niet aan?

G. den Dulk Wassenaar

undefined

Lekker flexibel

Daar gaan we weer. Vaste arbeidscontracten moeten weer de norm worden en daar moet volgens Agnes Jongerius alles voor wijken (Opinie, 21 januari). Is het misschien ook mogelijk dat weldenkende mensen volop genieten van hun zzp-bestaan of tijdelijke contract? De afgelopen twee jaar werd ik via een tijdelijk contract per vak betaald voor mijn werk als docent op een hbo-instelling. Inderdaad, niet veel zekerheid, maar wel de vrijheid om niet te hoeven deelnemen aan vergaderingen en functioneringsgesprekken. Na twee jaar moet ik, door maatregelen van o.a. de PvdA, de WW in en minimaal een half jaar iets anders gaan doen. Wat een geldverspilling! Ik had graag een verlenging van mijn tijdelijke contract gekregen waarmee ik gewoon voor een hypotheek in aanmerking kom. Onze samenleving verandert nu eenmaal sneller dan vroeger, daar passen nieuwe oplossingen bij en het per se terug moeten naar de vaste contracten is daar niet het juiste antwoord op.

Alsjeblieft politiek: Kom met nieuwe oplossingen en laat mij mijn flexibele leven.

Esther Brunsveld Ermelo

undefined

Geen beeld

Graag wil ik goed geïnformeerd worden over de activiteiten van de nieuwe president van Amerika, maar kan het zonder foto's?

Peter Houben Steensel

undefined

De kop is er af

Trump heeft gesproken. In zijn inaugurele rede draagt hij de macht van Washington over aan het volk. Wat er gebeurt als het volk de macht krijgt laat de geschiedenis van Rusland, nazi-Duitsland en China zien. Ook daar werden elites uitgeschakeld. Het populisme doet denken aan een opstand in het lichaam van de ledematen tegen het hoofd. Ze vinden het niet terecht dat daar het meeste bloed en zuurstof naar toe gaat. We moeten dit niet laten gebeuren, deze zelfonthoofding. De populisten willen hun land terug, ik wil mijn wereld terug. Al was het alleen al omdat het door populisten ontkende klimaatprobleem zich niet aan landsgrenzen stoort. We moeten deze wereld niet aan de populisten laten.

Arie Theisens Zeist

undefined

Wankel

De foto van Donald Trump na zijn inauguratie (Voorpagina, 21 januari). Het lijkt of hij op een been staat. Ik dacht: een wankel begin.

Teunie Hijwegen Acquoy

undefined

Bevrijding van religie

Ephimenco laat zien hoe PKN-leider René de Reuver de plank missloeg met zijn bewering dat 'de islam ook een godsdienst van vrede is' (Trouw, 19 januari). Zowel de Bijbel als de Koran bevat aanknopingspunten die voedingsbodem kunnen zijn voor geweld tegen anders- of ongelovigen. De kranten staan bol van onrecht, terreur en onderdrukking uit naam van religie. Meer vrede heeft zich juist kunnen ontwikkelen door de bevrijding van het juk van godsdienstige voorschriften uit patriarchale culturen. Door afstand te nemen van een almachtige, alwetende en dictatoriale God konden we in het Westen seculiere mensenrechten en een democratische rechtsstaat ontwikkelen. Vele filosofen vanaf de Renaissance en Verlichting hebben daaraan bijgedragen. We boekten vooruitgang door wetenschap boven religie te plaatsen. Daar is de islam nog lang niet aan toe en daarom is vrede in islamitische landen vaak ver te zoeken. Bevrijding van religie brengt vrede dichterbij.

Paul Schermers Apeldoorn

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden