lezersreacties

Eenzaamheid

Bij de discussie over het korten op uitkeringen mis ik het maatschappelijk belang van samenwonen. Samenwonenden doen minder vaak een beroep op hulpdiensten en gezondheidszorg, ze lossen problemen vaker onderling op en helpen elkaar omdat ze de noodzaak zelf zien. Eenzaamheid is een toenemend probleem. Veel mensen wonen alleen in een huis waar ook vier mensen kunnen wonen. Als maar een deel van de alleenwonenden het zou aandurven het eiland van zelfstandigheid en privacy te verlaten en gaan samenwonen met gelijkgezinden, zou dat onze samenleving ten goede komen. Tot nu wordt samenwonen financieel bestraft, dat moet niet. Dit geldt overigens ook voor AOW, ik zie ouderen elkaar opzoeken, maar niet gaan samenwonen om financiële redenen. Ieder weet dat ouderen het samen langer zonder hulp redden.

H.A. Groenenberg Rotterdam

Degelijk denkwerk

Mag ik broeder Akkerman oprecht danken voor zijn bijdrage (Letter & Geest, 5 november)? Hij laat zien hoe degelijk denkwerk een uitweg bieden kan uit het technocratisch moeras waarin bedrijven en overheden, en bijgevolg samenlevingen, zich hebben vastgewerkt. Moreel, maar niet moralistisch. Concreet, maar niet enkel pragmatisch.

Marien Grashoff Wildervank

Angst opzijzetten

Nelleke Noordervliet schrijft angst te hebben voor en zich te ergeren aan een vrouw die zij af en toe tegenkomt op de Haarlemmerdijk (Opinie, 5 november) . De reden is dat deze vrouw gezichtsbedekkende kleding draagt. Verder schrijft ze: "De vrouw in zwarte sluiers ontkent de waarden die ik hooghoud." Uit niets blijkt dat Noordervliet deze vrouw ooit heeft gesproken of een poging daartoe heeft gedaan. Daarmee trekt ze vergaande conclusies over iemand die ze vrijwel niet kent. En dat zegt mij meer over Noordervliet dan over de vrouw in zwarte sluiers. Mijn oproep aan haar: zet je angst opzij en ga met die vrouw een keer een gesprek aan.

Michiel Steffelaar Den Haag

Luchtbel

Anoniem solliciteren is ook niet alles, meldt Trouw (4 november). Het is mij volstrekt onduidelijk wat ik me überhaupt bij dit concept voor moet stellen. Je kunt je naam, geboortedatum en geboorteland weglaten, maar je zult toch echt moeten aangeven wat je opleiding is en welke werkervaring je hebt. Afgestudeerd als arts in Bagdad? Dertig jaar relevante werkervaring? Dan weet de werkgever genoeg: de eerste kandidaat is hoogstwaarschijnlijk niet in Nederland geboren, de tweede is oud. Hoezo anoniem? Wat een luchtbel!

Magda Bootsma Groningen

Langere artikelen

Ik houd het kort. Peter van der Lint merkt op dat steeds kortere muziekrecensies ten koste gaan van analyse en van nuance (Trouw, 5 november). Ik merk het zelf: korter schrijven betekent helderder, scherper en toegankelijker maar ook eenduidiger. Een complexe wereld vraagt om grondige informatie, brede blik, scherpe analyse en ruimte voor nuance. Ik ben nog de indruk niet kwijt dat Trouw daaraan heeft ingeboet bij de ombouw naar tabloidformaat. Kan dat eens onderzocht worden? Trouw tegen de tijdgeest: misschien moeten artikelen juist weer langer.

Anjo Roorda Houten

Signaal

Een ieder die voor de democratie is in Turkije belandt in het gevang. Journalisten, rechters, onderwijzers, mensen met een andere etniciteit zoals de Koerden of religieuze achtergrond zoals de Armeniërs. Zelfs democratisch gekozen parlementsleden. De democraten in Nederland van links tot rechts kunnen niet alleen maar toezien hoe de dictator Erdogan zijn gang gaat. Er heerst een grote stilte, waarom? Er zou een krachtig signaal moeten komen.

C. Erdem Utrecht

Complex

Een vreselijk drama voor ouders en familie van het driejarig jongetje dat op Koningsdag werd doodgereden door een 18-jarige man. Deze man is vorige week veroordeeld. De straf viel lager uit dan geëist vanwege de mentale ontwikkeling van de man. Ik vraag me af hoe het mogelijk is dat een 18-jarige met een grote ontwikkelingsachterstand en een laag IQ een rijbewijs heeft weten te krijgen? Deelnemen aan het verkeer per auto is een erg complexe bezigheid en vergt nogal wat van het mentale vermogen van de chauffeur. Is het niet tijd dat er eens kritisch gekeken wordt naar wie er in aanmerking kunnen komen voor het halen van een rijbewijs?

Liesbeth Roelfzema Laren

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden