lezersreacties

Kosten alcoholgebruik

Hierbij een reactie op het voorpagina-artikel van 3 oktober 'Alcohol kost samenleving 2,5 miljard euro'. Als het RIVM werkelijk alle kosten mee zou nemen, zou men wellicht tot andere conclusies komen. Vroegtijdig overlijden kost ca. 2 miljard. Maar zouden dit voor de samenleving ook echt kosten zijn? Immers wie vroegtijdig overlijdt heeft geen ziektekosten meer, geen AOW, geen pensioenaanspraken. Met evenveel gemak zou je dat voor de samenleving als opbrengsten kunnen zien, of positiever geformuleerd: minder kosten. Dan is het glas inderdaad halfvol of halfleeg.

M. v. Stiphout Tilburg

Niet té bescheiden

Onze schilderkunst is goed voor het zelfvertrouwen, voor de rest past ons bescheidenheid, schrijft Rob Schouten in zijn column van 3 oktober. Ik vind toch dat ook onze literatuur groots kan zijn, maar dat dan juist in het kleine: de verhalen, maar vooral ook de dagboeken van Nescio, de dierenverhalen van Anton Koolhaas of de gedichten van Leo Vroman. En heeft Multatuli zelfs niet iets groots en meeslepends over zich? We hoeven ook niet al te bescheiden te zijn. Toegegeven, om dat echt te waarderen, moet je het wel in het Nederlands lezen. En voor Nobelprijzen zet dat geen zoden aan de dijk.

Marien Grashoff Wildervank

Heldere boodschap

Cartoonist Pieter Geenen schrijft in Trouw van dinsdag 4 oktober: 'Onze premier kreeg een heldere boodschap van de kiezers.' Inderdaad: slechts 20 procent van de kiesgerechtigden stemde tegen het Oekraïneverdrag. Terecht dat de Nederlandse regering dit stemadvies niet serieus neemt.

Rob Tielman Molkwerum

Pakjespiet

'Pakjespiet' als nieuwe naam voor de assistent van Sinterklaas is een mooie suggestie (lezersbrieven, 3 oktober). Maar het genoemde bijkomend voordeel dat deze drie lettergrepen 'moeiteloos' in Sinterklaasliedjes passen, gaat helaas niet altijd op. Want in liedjes komt bij de vernieuwing van Zwarte Piet nog iets meer kijken dan lettergrepen tellen: ligt de klemtoon in een liedregel overduidelijk op Piet, dan 'dicht' pakjespiet daar niet. Of is dat nou te kniesorig? Laten we in elk geval met suggesties blijven komen tot er vanzelf iets aanslaat. Laatst schoot me te binnen: hartepiet, met een met hartjes beschilderd gezicht. Zou dat wat zijn?

Mirjam Weijers Delft

Spraakles

Niet minder verknocht aan onze taal dan Sylvain Ephimenco ('Rotterdammer af', Trouw 1 oktober), komt mijn onvrede over foute klanken uit een heel andere hoek. Dichter bij huis. In plaats van ergernis over Arabische en Turkse klanken die tussen zogenaamd Nederlands te horen zijn, is er mijn irritatie over de al jaren verminkte uitspraak van de meeste Nederlandse (televisie)vrouwen. Die bijna collectief op spraakles zouden moeten, zowel voor hun stemgebruik (vreselijke keelklank) als voor de foeilelijke uitspraak van de a (wordt ae) en de ver afgezakte ij. Dus van autochtonen zit me heel wat meer dwars als het om onze taal gaat. Allochtonen hebben het sowieso vaak moeilijk, zeker op dit vlak.

Joke van der Zee Zwolle

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden