lezersreacties

Lesbos

Eindelijk eens positieve aandacht voor het prachtige Griekse eiland Lesbos, dat zoveel te verduren heeft gehad (Trouw, 16 juli). De bewoners hebben met hulp van toeristen, vrijwilligers en, pas laat, officiële organisaties verschrikkelijk veel gedaan voor de vluchtelingen. Dat waren er honderdduizenden op nog geen 90.000 inwoners. Nu worden ze er dus voor gestraft, toeristen blijven massaal weg en dat terwijl het toerisme voor het eiland erg belangrijk is. Ik hoop oprecht dat toeristen gaan inzien dat er geen vluchtelingen meer zijn op Lesbos en dat ze weer bereid zijn dit prachtige eiland met zijn lieve mensen te bezoeken. Dat verdienen ze.

Richard van der Kolk Leidschendam

undefined

Turkse integratie

Hoe denken Turkse Nederlanders of Nederlandse Turken ooit te integreren? Analoog aan de gebeurtenissen in Turkije ontwikkelt zich een opzienbarend beeld. Ik verbaasde mij er al over dat geëmigreerde Turken hun stem uitbrachten voor verkiezingen in hun land van herkomst. Naar verluidt stemden ze massaal op Erdogan, wiens wederopstanding na de coup luidruchtig wordt gevierd. De mannen zijn, tot in de zoveelste generatie, dienstplichtig in Turkije. Ze zoeken hun partners weliswaar niet massaal meer in Turkije, maar nog steeds in eigen kring. Ze kijken vooral naar Turkse tv en in hun gebedshuizen zullen ze niet veel autochtonen tegenkomen. Paard van Troje?

Jan Heijmans Utrecht

undefined

Amerika op z'n kop

In Cleveland is de Republikeinse conventie begonnen. Die moet ertoe leiden dat Trump tot presidentskandidaat wordt gekozen. Tot mijn grote verbazing lees ik dat in Ohio "vuurwapens openlijk gedragen mogen worden op openbare plaatsen" (Trouw, 18 juli).

Maar vanwege de veiligheid mag je geen tennisballen meenemen. En dan vraagt men zich nog af, hoe het komt dat er op agenten geschoten wordt.

Cor Schaap Wormerveer

undefined

Gewapende burgers

Heere Heeresma jr pleit indirect voor het bewapenen van burgers als reactie op de recente terreurgolf (18 juli). Een verkeerde reactie. Bewapenen van burgers leidt ons naar een maatschappij waarin angst regeert. Zowel bewapende als onbewapende burgers zullen zich minder veilig voelen. En stel er was in Nice een bewapende burger die sneller reageerde dan de politie en al begon te schieten op de vrachtwagen. In die situatie is het voor een politieman moeilijk in te schatten waar de burger op schiet. Is hij onderdeel van de aanslag? Ik erken dat onze maatschappij niet ideaal is ingericht maar ik kan er leven, vrij van angst en vrij van geest.

Seijo Kruizinga Oisterwijk

undefined

Transgender

In de Verdieping (19 juli) wordt de strijd en transitie van Matthijs naar Matthea beschreven. De dominee adviseert Matthea 'maar even onder de radar te blijven'. Gelukkig hoeven transgenders in mijn kerk, EUG - Utrecht, oecumenisch, onderdeel van de veelkleurige PKN, dat niet. Onze geloofsgemeenschap was getuige van een jarenlang en bijzonder proces dat lijkt op het verhaal van Matthijs. Doop en huwelijk zijn er na voltooiing van de transitie van man naar vrouw opnieuw bevestigd.

Wichert van Dijk Utrecht

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden