lezersreacties

Abonnement op de huisarts

Een op de zes mensen denkt dat een bezoek aan de huisarts uit eigen risico wordt betaald en mijdt mogelijk deze gratis vorm van zorg (Trouw, 26 oktober). Maar 'gratis' is onjuist. Hoewel vrij van eigen risico, een bezoek aan de huisarts is helemaal niet gratis. Iedereen die de verplichte basiszorgverzekeringspolis betaald heeft, is daardoor eigenlijk 'geabonneerd' op kosten van huisartsenbezoek ongeacht of hij/zij daarvan gebruikmaakt.

J.Katchaki Zwammerdam

Zwarte Sint

Afrika heeft nu driemaal zoveel inwoners als Europa. In 2050 wordt dit vijfmaal zoveel. Met de instroom van Afrikanen in Nederland zal de verhouding blank-zwart omdraaien en kan een rolwisseling plaatsvinden. Dus een zwarte Sint met een blanke Piet. Dat veroorzaakt dan een nieuw emancipatieprobleem, maar schept wel nieuwe werkgelegenheid om dit probleem op te lossen.

Jan van Riezen Assen

Wit eerst

Ik ben een blanke Nederlander van bijna 86 jaar en heb in mijn leven echt wel het een en ander over mij heen gekregen. Ik ben immers blank en ook nog katholiek, dus ben ik in de ogen van zeer vele medelanders een paapse bleekscheet, die de baas wil spelen over allen die niet van dezelfde kleur of geloof zijn. Al die verwijten over dat idiote geloof, mijn slavenhoudersverleden, hebben eerst enige verwondering en verbazing bij mij teweeggebracht, maar later ook een toegenomen kracht, zelfbewustzijn en onverschilligheid tegenover zulk 'dom gedrag'. Zo'n sterke onverschilligheid wens ik ook andersdenkenden toe. Als beoefenaar van het schaakspel vrees ik wel dat binnenkort ook een rancuneuze discussie zal losbarsten over het probleem van witte en zwarte stukken. Het feit dat wit altijd mag beginnen en zwart mag volgen pas nadat wit zijn beslissing heeft genomen, is natuurlijk voer voor tegenstanders van de tot voor kort normale levensomstandigheden in nog steeds ons eigen landje.

J.P.M. Bos Bodegraven

Jakkeren en zappen

Anders dan het ministerie van infrastructuur en milieu doet voorkomen zijn het rijgedrag en het toenemende aantal kop-staartbotsingen debet aan de groei van de files, zelfs in vakantietijd. Tegenwoordig meldt de radio elk uur files door ongevallen, dat was enkele jaren geleden uitzonderlijk. De enige oorzaken die hiervoor aanwijsbaar zijn, zijn de verhoging van de snelheidslimieten en het toegenomen gebruik van smartphones en touchscreens. Die zijn ook de enige verklaring voor de stijging van het aantal verkeersdoden met 51 in 2015. Een gegeven waar minister Schultz niet graag bij willen stilstaan. En dus staan wij met z'n allen vaker en langer stil achter files die door jakkeraars en zappende automobilisten worden veroorzaakt en die daarvoor hooguit een paar honderd euro boete krijgen. Met een strafmaat die proportioneel is aan de veroorzaakte filekosten, bijvoorbeeld 1000 euro per kilometer en uur file per rijstrook, is het snel over met dat jakkeren en zappen. Daar kan geen extra rijstrook tegen op.

Martin Kroon Leiden

Vuurwerkluwe steden

Niet alleen in Utrecht heeft GroenLinks voorgesteld om bij de jaarwisseling vuurwerkvrije zones in te stellen; ook in Deventer is een initiatiefvoorstel gelanceerd waarbij maatschappelijke organisaties, instellingen en bewoners betrokken worden bij het instellen van vuurwerkvrije zones. De aanleiding is dat er rond de jaarwisseling ruim 900 klachten uit Deventer bij het landelijke meldpunt zijn binnengekomen. Niet zozeer de hoeveelheid, maar vooral de aard van de klachten en de gevolgen ervan voor onze inwoners en hun (huis)dieren, was aanleiding om dit signaal van de Deventenaren serieus te nemen. Uiteraard worden met vuurwerkvrije zones niet in één keer alle problemen opgelost maar het is een goede start.

Tjeerd van der Meulen fractievoorzitter GroenLinks Deventer

'Who is afraid' op Soestdijk

Als dit de manier is een koningin te gedenken die haar volk met de volledige inzet van haar persoon gediend heeft dan mogen wij ons diep schamen. Hoe heeft het zover kunnen komen dat een biografe, van huis uit communist, de gelegenheid heeft gekregen Juliana ten overstaan van het hele volk door het slijk te trekken door een 'Who's afraid of Virginia Woolf' van Soestdijk aan ons te vertonen. Het is diep kwetsend voor hen die onze toenmalige vorstin beminden, hoeveel te meer voor onze geliefde koning. Dit soort biografieën waarin voyeurisme als 'wetenschappelijk gefundeerd' gepresenteerd wordt is de gesel van deze tijd waarin eerbied en respect niet meer bestaan.

Daniela Bloem-Hubatka Zeist

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden