lezersreacties

Horizon

Liesbet van Oosten schrijft dat ze begrijpend lezen niet ziet als een schoolvoorbeeld van een vak dat aansluit bij de leefwereld van kinderen (Opinie, 6 december). Zo zijn er meer vakken. Over de hele breedte leren kinderen dingen die buiten hun horizon vallen. Maar is het niet juist de essentie van onderwijs dat je zodoende jouw mogelijkheden vergroot op het gebied van kennis en vaardigheden? Natuurlijk is het zelf onderzoeken, als 21ste-eeuwse vaardigheid, daarbij een belangrijke sleutel. Maar laat de leerlingen vooral ook kennismaken met gebieden die nieuw zijn en waar ze uit zichzelf nooit gekomen waren. En teksten kunnen lezen hoort daar volgens mij ook bij. Naast al die andere manieren van informatie verwerken natuurlijk.

Fred Tuinder Amstelveen

undefined

Te snelle sprekers

De boodschap van Jan Terlouw was duidelijk en indrukwekkend, tenminste gelet op zijn vitale uitstraling en presentatie op 85-jarige leeftijd en even buiten beschouwing latend dat hij een belijdend lid van D66 is, een partij die echt niet zo veel heeft bijgedragen aan het in stand houden van het deurtouwtje. Maar, de boodschap kwam misschien daarom ook wel zo goed over omdat zijn spreektempo niet op het turbo-niveau van dat van Matthijs van Nieuwkerk lag. Ephimenco signaleert dat ook (Trouw, 6 december) en heeft daar evenveel last van als ikzelf. Op radio en tv zouden zulke snelle sprekers verboden moeten worden.

Jan Van Wersch Wijlre

undefined

Verstikkend juk

In zijn column 'D66 heeft zelf het touwtje uit de brievenbus gehaald' stelt Jean-Jacques Suurmond in feite dat het moreel besef in ons land sterk is verminderd ten gevolge van de secularisatie (Trouw, 6 december). Dat is een typisch arrogante attitude die veel gelovigen vertonen. Alsof men alleen een fatsoenlijk mens kan zijn indien men gelooft.

Suurmond stelt zelfs dat we tegenwoordig 'lijden onder een verstikkende secularisatie die (...) bepaalde morele opvattingen door je strot duwt'. Het is net andersom. We hebben het juist aan de secularisatie te danken dat we niet meer onder het verstikkende juk van de religie leven en meer dan ooit van de vrijheid kunnen genieten. Hopelijk komt die 'goede oude tijd' wat dat betreft nooit meer terug.

Fred Sevriens Den Haag

undefined

Heerlijk tegengeluid

Wat maakt Suurmond de benepenheid, het dedain en het geestloze materialisme van het verlichtingsfundamentalisme helder inzichtelijk, in zijn reactie op het 'touwtje van Terlouw'. D66 het progressieve equivalent van Staphorst?

Dank voor dit heerlijke, adventwaardige tegengeluid.

Henk Overdijk Ommeren

undefined

Onder de pet

De column van Stevo Akkerman over de jarenlang verkondigde fabelen over de boringen in Groningen (Trouw, 7 december) zal hopelijk de politieke elite in Den Haag eindelijk wakker schudden. Hoeveel is er onder de politieke en commerciële pet gehouden?

Het is de hoogste tijd voor een diepgaand onderzoek, dus een parlementair onderzoek onder ede.

J. van den Akker Harkstede

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden