lezersreacties

Duurzame bruggenbouwers

De Duurzame 100 is een mooie prestatie van Trouw. Geweldig hoeveel er gebeurt, maar het wringt ook. De lijst bestaat grotendeels uit personen die over hun thema veel weten en de zorgen daarover ook goed kunnen weergeven. Maar waar vind ik in die lijst de bruggenbouwers? Waar zijn de mensen die deze belangrijke thema's met elkaar verbinden? Het is toch een gezamenlijke zorg, het terugdringen van CO2. Volgend jaar graag een lijst met personen die al die initiatieven, kennis en krachten bundelen.

Geert Klaassen Westerbork

Eerst aan sterfbed staan

Heeft de regering soms donors nodig? 'Oudere met voltooid leven krijgt recht op hulp bij zelfdoding' (Trouw 13 oktober ). Iedereen die hier vóór is, moet eerst aan een sterfbed gaan staan!

Thom Breukel Amsterdam

Niemand is zelfredzaam

Het moet een hulpverlener zijn geweest, die het woord 'zelfredzaamheid' bedacht (Opinie, 12 oktober). Zoals hulpverleners die 'blind' te pijnlijk vonden en bedachten dat 'visueel gehandicapt' beter was. Als gehandicapte (doofblind en sindskort stoma, waarmee ik me dankzij thuiszorg prima kan redden) heb ik 'zelfredzaamheid' altijd een hele rare term gevonden. Bij lezingen over leven met een handicap legde ik uit dat geen mens onafhankelijk is. Om te beginnen heeft God ons geschapen en ben ik door mijn vader bij mijn moeder verwekt. Daar had ik zelf part noch deel aan. En gelukkig heeft ons land telefoon- en energiebedrijven. Ieder mag kiezen welk bedrijf hem/haar mag voorzien. Daarin zijn we allen zelfstandig, maar door een keus te maken kiezen we voor afhankelijkheid. En zelfs die keus hebben we lang niet altijd. Als het aan de zorgverzekeraars ligt, kunnen we binnenkort niet meer zelf kiezen in welk ziekenhuis we behandeld willen worden. Kortom, onafhankelijk is geen mens, laat staan 'zelfredzaam'.

G. van der Weide Groningen

Ode aan Merian

Prachtig artikel over de heruitgave van het boek met illustraties van Maria Sibylla Merian (Trouw, 12 oktober). Belangstellenden wil ik graag wijzen op het mooie gedicht van Bertus Aafjes gewijd aan deze bijzondere vrouw. Het gedicht, waarin hij haar reis naar Suriname bezingt, is heel mooi geïllustreerd uitgegeven in 1946.

Peter Hofman Enschede

Laat mij als leraar met rust

Volgens de vicevoorzitter van de Onderwijscoöperatie, kan ik straks met een van trots glimmend gezicht laten zien welke cursussen en workshops ik allemaal heb gevolgd om mijn professionaliteit als leraar bij te houden (Trouw 11 oktober). Ik kan echter nu al met trots melden dat ik, na 25 jaar middelbaar onderwijs, nog geen enkel getuigschrift van een afgeronde cursus kan laten zien, en dat wil ik graag zo houden. Het niveau van scholingsdagen is veelal bedroevend; er kan beter gewoon lesgegeven worden. Ik wil graag zelf bepalen waaraan ik behoefte heb als leraar. Laat docenten die menen dat ze met het volgen van cursussen een betere leraar worden dat vooral doen, maar laat mij met rust. Ik weet onderhand wat ik met een klas aan moet en beheers mijn lesstof. Ik hoef niet 'gecoacht' te worden.

Per Schuitemaker Hoorn

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden