lezersreacties

Dapper

Wat een mooie en dappere keus om de voorpagina op de dag voor Kerst te vullen met een gedicht. En wat voor gedicht. Het biedt hoop in deze donkere dagen. Bedankt meneer Oosterhuis, bedankt Trouw.

Hilja Schuring Groningen

Op- en afritten

Gelijk doen die aparte strook voor vrachtverkeer (Opinie, 24 december). Ik kan mij uit mijn chauffeurstijd nog herinneren dat er bij Rotterdam op de A16 en A20 een heel stuk afgescheiden was, alleen bestemd voor vrachtverkeer. Dat was een verademing. Alle luxe auto's muurvast of langzaam rijdend in de file, en wij denderden die dan voorbij op de eigen strook. Alleen: een eigen weggedeelte is leuk, maar hoe doe je dat dan bij de op- en afritten? Moet je die ook gescheiden gaan houden? Anders dienen daar de problemen zich weer aan.

Niek van der Stal Enkhuizen

Kiesdrempel

Advocaat Peter Plasman heeft zijn doel bereikt, zijn moment of fame. Hij wordt zelfs in een serieus dagblad als Trouw genoemd met zijn nieuwe partij Niet Stemmers. De eventueel behaalde zetels zullen niet worden ingenomen, waardoor de Tweede Kamer ineens uit minder dan 150 leden bestaat. Hoe gek wil je het hebben? Er gaan 81 partijen meedoen aan de komende Tweede Kamerverkiezingen en daar zit van alles tussen. Kende Nederland maar een kiesdrempel, dan zouden veel geluk- en aandachtzoekers zich nog wel een paar keer bedenken.

Klaas van der Veen Hoofddorp

Zwerfafval

Ik heb veel waardering en respect voor mensen die zwerfafval opruimen (Trouw, 24 december) en zelf doe ik dat ook op plekken waar rommel ligt. Ik worstel daarbij met de gedachte dat als ik dat zwerfafval opruim, dit anderen legitimeert afval achteloos weg te werpen. Het wordt toch wel opgeruimd. Het schijnt wel drempelverhogend te werken en mensen ervan te weerhouden om rommel weg te gooien op plekken waar het schoon is. Zelfs als afval afbreekbaar kan worden, dan nog blijft zwerfafval geen gezicht. En hoe lang duurt het wel niet voordat het afgebroken is? Ik pleit voor aanpakken bij de bron: maak producenten en zaken die zwerfafval verspreiden verantwoordelijk. Laat ze op creatieve wijze uitdagende vormen bedenken om afval te brengen naar de hiervoor aangewezen plekken.

Hans Nieuwenhuijsen Folsgare (Frl)

Zonde van de ruimte

Lodewijk Dros stipte overeenkomsten aan in de wijze waarop Kuyper en Wilders een zich achtergesteld voelende bevolkingsgroep mobiliseerden (Letter&Geest, 17 decmber). Dat dit tweetal politiek-inhoudelijk van elkaar verschilt, zal de gemiddelde Trouw-lezer niet zijn ontgaan. De directeur van het wetenschappelijk instituut van het CDA is op dit laatste punt echter niet gerust. Breed meet deze directeur, Rien Fraanje, die verschillen nog eens uit (Opinie, 23 december). Wat een politiek-correcte bezorgdheid en wat een onderschatting van het lezerspubliek van Trouw. Wie heeft behoefte aan het reflexmatig intrappen van zo'n open deur? Zonde van de ruimte in de krant.

G. Teitler Borger

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden