lezersreacties

Hoezo, zinvolle tijdsbesteding

Wat moet ik (75 jaar, docente Engels) toch altijd slikken als een jongere - en deze keer nog wel een stichtingsbestuurder - opmerkt dat men als senior 'een zinvolle tijdsbesteding' kan hebben (Trouw, 12 december). Alsof dit een gunst is. Op mijn 69e ben ik ook ingevallen op een vwo-school. Niet omdat het een zinvolle tijdsbesteding was, maar gewoon om bij te springen.

George Bernard Shaw zei al eens dat het beter voor begrip tussen generaties zou zijn als men oud werd geboren en dan steeds jonger werd. Zolang jongeren ouderen beschouwen als een soort tweederangs burger en opmerkingen maken over senioren, die echt niet allemaal afgestompt of dement zijn, ben ik het volledig met Shaw eens.

Rosemarie Donkersloot Vlaardingen

undefined

Onmenselijke maat in Bijlmer

Weer een miskenning van de fundamentele onmenselijke maat van de Bijlmer (Verdieping, 13 december). Terwijl de sociaal-psychologische behoeften van de mens ruimtelijk al lang bekend zijn: die treft men overal aan in de vooroorlogse stedenbouw en wordt in het ontwerp van de Bijlmer met haar anonimiteit, collectivisme en overdaad aan openbare ruimte met voeten betreden. De Nederlandse stedenbouw is analytisch en wetenschappelijk nog geen stap verder sinds 1966. Het is dan ook eigenlijk geen wetenschappelijke opleiding maar een groot sociaal experiment zonder evaluatie. Tijd dat omgevingspsychologie onderdeel van de opleiding bouwkunde wordt.

Barend Jansen Den Haag

undefined

Schoonmaken graag

Ik zag een taakstraf voor de heer Geert Wilders wel zitten. Hij zegt toch dat

hij Nederland schoon gaat maken?

Nou dan, de plantsoenendiensten kunnen nog hulp gebruiken. Hij ruimt de shit op, geweldig. En zijn beveiligers

helpen ook een handje. Nederland wordt dan daadwerkelijk schoon.

Tiny Piek Lochem

undefined

Toon Hermans

In de jaren zeventig van de vorige eeuw was ik, een jaar of 16, de oppas van drie kleine kinderen van Britse expats. Zij woonden even in mijn buurtschap Oudleusen (Ov.) en verhuisden toen naar Hattem (Gld). Daar zat ik op een winteravond alleen in een gigantische villa midden in de bossen. Stil was het en een beetje eng. Maar Toon Hermans (Verdieping, 12 december) kwam als een redding. De tv zond een show van hem uit en de avond vloog om. Nooit heb ik in mijn eentje meer gelachen dan toen.

Sietske Schutte Zaltbommel

undefined

Fietsen met oortje verbieden

De plannen van minister Melanie Schulz (verkeer) waarin handsfree bellen op de fiets toegestaan blijft, zijn geen bijdrage voor de verkeersveiligheid. In meerdere onderzoeken is vastgesteld dat mensen die met hun gedachten elders zijn, zoals bij het voeren van een gesprek tijdens het rijden, zich te weinig op de verkeerssituatie oriënteren. Overigens komt dit probleem ook voor bij autorijders die handsfree gesprekken voeren onderweg of te veel op hun medepassagiers letten. De minister zou het fietsen met een oortje geheel moeten verbieden, hetgeen ook de handhaving door de politie effectiever kan maken.

G.R. de Regt Etten-Leur

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden