lezersreacties

Voorbeeld

In het interview in Trouw (8 oktober) zegt minister Dijsselbloem: "Het wordt harder. Mensen zijn minder bereid zich in een ander te verplaatsen." Wat hij daarmee wilde zeggen, werd me uit zijn toelichting geenszins duidelijk. Maar ondertussen dacht ik bijna onvermijdelijk terug aan Griekenland. Aan de starre machinale houding van de Eurogroep en haar voorzitter ten opzichte van het Griekse volk. En aan beelden zoals die van Griekse bejaarden die tot uitdrogens toe eindeloos voor een bank zaten te wachten om een deel van hun pensioentje te kunnen innen. Minder bereid om zich in een ander te verplaatsen? Vast wel, maar wie geeft het voorbeeld?

Rob Wildschut Noordwijk

Vastere voedselprijzen

Het commentaar van Trouw 8 oktober concludeert dat de Nederlandse landbouw snel moet omschakelen. Niet duidelijk wordt waarheen en hoe. Als basisvoedsel heel goedkoop is, kopen mensen het niet of nauwelijks extra, terwijl boeren echter doorgaan met produceren. Als voedsel gigantisch duur is, kopen mensen het toch, terwijl het aanbod maar heel traag reageert met extra productie. De markt werkt hier dus niet op de gewone manier. De markt van basisvoedsel kan niet zonder regulering. Maatregelen als productiebeheersing en tijdelijke buffervoorraden kunnen al te grote schommelingen in prijs en aanbod voorkomen. Met vastere prijzen kunnen onze producenten vooruit. Het is onverantwoord boeren en voedselzekerheid uit te leveren aan de grillen van de (wereld)markt.

Jaap Schouls Wageningen

Donorwet

Sinds de nieuwe donorwet is aangenomen, hebben 22.740 mensen hun 'ja'-registratie laten omzetten in een 'nee'. Het heeft er alle schijn van dat zij met deze omzetting de wetgever willen treffen. Verwonderlijk dat we ons meer druk maken over wat er met ons gebeurt als we overleden zijn dan wat er met ons gebeurt zolang we nog leven. De overheid dringt onder het mom van veiligheid steeds verder in ons persoonlijk leven. Dat de overheid beschikking over mijn lichaam kan hebben als ik zelf nalatig ben door niet te registreren, lijkt me toch minder van belang dan dat de overheid steeds meer beschikking over mij krijgt terwijl ik in leven ben.

Henk Groeneveld Zutphen

Elektrisch rijden

Volgens Olof van der Gaag (Opinie, 6 oktober) zou elektrisch rijden de norm moeten zijn. Als argument noemt hij onder meer: "Elektrische auto's dringen luchtvervuiling en klimaatverandering terug, zelfs als ze op stroom uit kolencentrales rijden." Dat ze lokale luchtverontreiniging terugdringen lijkt me juist. Maar dat ze, rijdend op stroom uit kolencentrales, ook de klimaatverandering terug zouden dringen, is hoogst onwaarschijnlijk. Het opwekkingsrendement van een kolencentrale is al laag, en dan komen er nog transport- en distributieverliezen bij tot aan de laadpaal of woonhuis. En dan nog het omzettingsverlies door het gebruik van de accu. En dus komt er heel veel CO2 vrij, omdat verstoken van steenkool nu eenmaal veel meer CO2 met zich meebrengt dan het verstoken van bijvoorbeeld aardgas. Eerst maar zorgen dat we echt schone stroom hebben, pas dan kan elektrisch rijden de norm zijn.

Frans van Hasselt Apeldoorn

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden