lezersreacties

Vlaamse bouwlust

In het verhaal van de Vlaamse baksteen ontbreekt wellicht een belangrijk detail (Verdieping, 2 februari). Er zijn in Vlaanderen ruim 300 gemeenten met 6,4 miljoen inwoners. Na aftrek van de grote steden houd je meer dan 200 plattelandsgemeenten over met tienduizend inwoners of minder. Bovendien zijn de 308 burgemeesters de lijsttrekkers van de winnende partijen in de plaatselijke politiek. Het cliëntelisme ligt op de loer. Dit vormt de grootste rem op elk plan dat de verstedelijking in goede banen kan leiden.

Felix van de Laar Almere

undefined

Mag ik blijven?

Het lezen van de antwoorden op de vraag van Monic Slingerland gaf mij een zeer onzeker gevoel (Opinie, 1 februari). Henk Sieben stelt: het zien van Nederlandse films, het bezoeken van Nederlandse plekken en het deelnemen aan Nederlandse activiteiten maken van een nieuwkomer een echte Nederlander. Ik heb géén der genoemde films gezien, de Rotterdamse haven en het Drielandenpunt heb ik zeer toevallig gezien.Voor de Nijmeegse Vierdaagse ben ik te oud en fietsen heb ik nooit geleerd. Boerenkool staat zelden op mijn menu en oliebollen behoorden nooit tot mijn (Limburgse) traditie. Ik hoop maar dat ik mag blijven.

Annemiek Jacobs Den Haag

undefined

VOLKS-wagen

De chef ethiek van Volkswagen vertrekt al na een jaar en krijgt 12 (!) miljoen euro mee (Trouw, 2 februari). Met een dergelijke vertrekpremie lijkt me dat VW nog een lange weg te gaan heeft op het punt van ethiek. De pensioenregeling van 3100 euro per dag van oud-topman Winterkorn blijkt dus geen incident. Dat noemt zich VOLKS-wagen.

Barend den Ouden Goudriaan

undefined

Verward gedrag

Psychiater Damiaan Denys geeft een voorbeeld van verward gedrag: een buurvrouw bang voor een kikker (Trouw, 2 februari). Maar achter verward gedrag kan psychische nood schuilgaan. Mijn ervaring is dat je dan nauwelijks hulp krijgt, zeker niet in het weekend: "het zal besproken worden maandagochtend in de vergadering". Mensen met een hartaanval laten wij ook niet op straat liggen. Mensen met een ernstig psychiatrische ziekte - een zware psychose - moeten wel rond blijven lopen? Het is niet haar taak maar komt de politie, dan helpt die. Ze begrijpen de grote nood. Medicijnen zijn noodzakelijk om iemand uit een psychose te halen. Het is een hele nare ziekte maar een die bestaat. En er zijn psychiaters voor opgeleid om te helpen.

Joke Jonker-Schuijl Doesburg

undefined

Glijdend over de meet

Prachtige foto van vier man op de schaats bij de tocht over de Weissensee (Trouw, 2 februari). Graag had ik ook een uitgebreider verslag over de damesstrijd gezien met foto van de finishglijpartij van Elma de Vries. Haar kracht en gratie, eerst op ijzers daarna op de buik.

Herman Klaassen Driebergen

undefined

Vreemd

Trouw, 1 februari: op pagina 10 wordt geschreven dat seks met een minderjarige altijd strafbaar is. Als opvoedvraag op pagina 9 in de Verdieping: dat zou toch moeten kunnen? Mag ik dat vreemd vinden?

Wim van 't Einde Vaassen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden