lezersreacties

Asscher en Mozes

Aardig dat Asscher zijn rol vergelijkt met Mozes in de Haggada (de Verdieping, 4 maart) het Joodse verhaal van de uittocht uit Egypte. Maar opmerkelijk genoeg heeft Mozes hier helemaal geen rol in. Het is in de hagada God die Israël uit Egypte leidt. Mozes is nog minder aanwezig in de hagada dan Asscher in de verkiezingscampagne.

Klaas-Jan Zuidam Monster

undefined

Tien geboden

Wie Asscher is en wat hem beweegt wordt indrukwekkend in beeld gebracht in de Tien geboden van 4 maart. Zo wil je politici graag leren kennen. Niet debatterend, maar beschouwend. Als gewone mensen met hun eigen geschiedenis, achtergrond en idealen. Jammer dat het onmogelijk is in de deze rubriek alle lijstrekkers op deze wijze te interviewen. Het zou voor velen, al die debatten zat, de keuze op 15 maart vergemakkelijken.

Job Dienske Uithoorn

undefined

Stemrecht

De (Belgische) heer Engels wil na twintig jaar werken, wonen en belasting betalen in Nederland (lezersreacties, 4 maart) ook hier kunnen stemmen. Hij zou kunnen overwegen de Nederlandse nationaliteit aan te nemen, dan is het 'probleem' meteen opgelost. Het censuskiesrecht is hier, op goede gronden, na de 19de eeuw afgeschaft.

Herman Heijerman Zoetermeer

undefined

Brood naar de eendjes

Net als lezer Jan van Drie uit Oss ben ik emeritus predikant van de PKN. Maar zijn met bisschop De Korte gedeelde verontwaardiging over brood dat 'even gemakkelijk' naar de eendjes gaat vraagt om een weerwoord. 'Het is gewoon niet waar', schrijft Van Drie (Trouw, 4 maart). Maar ook dát is gewoon niet waar! Hier in Rotterdam-Ommoord ben ik als predikant aan de oecumenische gemeente Open Hof verbonden geweest en jawel, al veertig jaar gaat het brood dat over is naar de eendjes! En mijn oprechte vraag is: waarom zouden de eendjes, als onderdeel van de goede schepping, het brood niet met de mensen mogen delen?

Guus Koelman Rotterdam

undefined

Hoe dan?

In het leuke artikel 'De troeven van Lubach' in de Verdieping van zaterdag, wordt aan het slot getwijfeld of zijn programma invloed heeft op de politiek. Ik zag op tv dat Wilders bij zijn bezoek op locatie de vraag kreeg: 'Hoe dan?', de mantra van Lubachs uitzending. Die vraag blijft hij ontwijken en hij is ook vier zetels in de peilingen gezakt. Lijkt me niet onmogelijk dat daar een verband is.

Liebje Hoekendijk Bussum

undefined

Christelijke wortels

In het commentaar van 4 maart wordt aangegeven dat het misbruik van de christelijke wortels door partijen in de verkiezing zeer ongepast is. Het gebruik hiervan zou nog acceptabel zijn als de partijen hierbij de woorden en daden van Jezus Christus als uitgangspunt zouden hebben gekozen, volgens mij: verdraagzaamheid, tolerantie, respect voor elkaar en hulpvaardigheid. Leg deze uitgangspunten nu eens naast de verkiezingsprogramma's en uitlatingen van de lijsttrekkers. Dan valt op dat de partijen die het hardst roepen, de christelijke wortels als leidraad te hanteren, juist niets of weinig begrepen hebben van de woorden en daden van Jezus.

Gjalt Gaikema Dedemsvaart

undefined

X-benen

'Een kind met X-benen moet je niet niet steeds corrigeren' (Trouw, 3 maart, Gezondheid & Zorg). Mijn ervaring is, na 45 jaar een fysiotherapiepraktijk te hebben gehad, dat kinderen met X-benen juist wél aandacht behoeven. Met praktische informatie voor de ouders en aanwijzingen voor het kind, zeker tot 12 jaar, is al veel te bereiken: niet op blote voeten lopen op laminaat, plavuizen en tegelvloeren. Tot en met de basisschool schoenen dragen met een stevig contrefort(hielstuk). Op één been oefenen (eerst met steun van de handen) en eventueel bij een fysiotherapeut instructies krijgen over het looppatroon (voetafwikkeling). Mijn advies is: niet wachten totdat er klachten zijn.

G.J.W. Kosters Noordwijkerhout

undefined

Rectificaties naar voren

Zou het niet verstandiger zijn om rectificaties een vaste plaats op de voorpagina te geven? Zaterdag 4 maart stond linksonder op pagina 10 dat er geen 406 miljard euro aan gasgeld in de Amsterdamse Zuidas is gestoken, maar 406 miljoen. Fouten kunnen worden gemaakt, maar herstel ze dan correct. Een klein hoekje op de voorpagina moet gemakkelijk kunnen. En dan mist niemand de correctie waar het oorspronkelijke artikel recht op heeft.

Vlasta de Groot-Piskora Zaltbommel

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden