lezersreacties

Zingeving

In het artikel over de reclamecampagne van de Remonstrantse Broederschap vertelt Michel Dickhoff dat hij op zoek was naar een beetje zingeving (Trouw, 4 juni). Dat 'beetje' intrigeert mij. Een beetje zingeving? Hoeveel dan, en wat wel en wat niet? Het is ook niet gek dat zo iemand bij de Remonstrantse Broederschap terechtkomt. In mijn beperkte reformatorische visie zijn dat soort kerkgenootschappen een soort laatste stadium van het geloof. De werkelijkheid is blijkens het artikel gelukkig toch anders. Maar ik hoop zelf dat als ik nog eens bij een kerk aanklop met de vraag naar een beetje zingeving, die kerk mij vraagt of het iets meer mag zijn.

Arie Theisens Zeist

undefined

Libel

Het veelgelezen vrouwenblad Libelle gaat verder onder de naam Attenborough. Dat suggereert althans de kop van het bericht 'Libelle vernoemd naar Attenborough' (Trouw, 4 juni). Het bericht blijkt te gaan over de naamgeving van een nieuw ontdekte libellensoort. De enkelvoudsvorm van libellen is echter libel, niet libelle. Maar misschien heeft u de redactie van het tijdschrift op een idee gebracht, en ligt binnenkort werkelijk de Attenborough in de schappen naast de Linda.

Joop Verkamman Rotterdam

undefined

Inspectie

De afgelopen dagen is de kwestie van de huisarts uit Tuitjenhorn weer in het nieuws. De weduwe van de huisarts heeft het over 'eerherstel' en in de berichtgeving komt naar voren dat de inspectie wellicht iets te hardhandig heeft ingegrepen door het schorsen van de huisarts. Ik vind dat het AMC ook niet juist heeft gehandeld. Na de terechte melding van de co-assistent zou het toch correcter zijn geweest eerst contact op te nemen met de huisarts in plaats van meteen naar de inspectie te gaan? Natuurlijk moet een huisarts zich houden aan regelgeving en is dat in deze zaak niet gebeurd. Maar moet een huisarts niet ook eerst de gelegenheid krijgen zich over zijn handelen uit te spreken voordat meteen de inspectie er op af wordt gestuurd?

In een gesprek tussen huisarts en AMC was, denk ik, alles op tafel gekomen en hadden daarna vervolgstappen gezet kunnen worden die hadden geleid tot een transparante en proportionele 'ingreep' richting de huisarts.

Marlies Brandt Deventer

undefined

Blij worden

Weer een prachtige Tijd. In de reacties over ontspullen zaten veel waarheden, toch was ik blij dat een vriendin zei: "Waar je blij van wordt als je het tegenkomt, moet je nooit weg doen!".

Dirk en Kunny Wieringa Winsum

Europese idealen

Hartelijk dank voor het interview met historicus Philipp Blom (Trouw, 3 juni). Hij waarschuwt dat het naoorlogse Europa van welvaart en vrede gevaar loopt. Want na twee of drie generaties worden de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog minder actueel. De Europese idealen van samenwerking en vrede dreigen ten onder te gaan aan nationalisme en eigenbelang. Op 23 juni beslist Groot-Brittannië over een eventueel Brexit. In discussies hierover komen argumenten zoals die van Blom helaas zelden ter sprake. De Britten hebben nog een paar weken om te beseffen dat ze deel zijn van Europa.

Klaas Kars Rijswijk

undefined

Te mooi

De discussie over het basisinkomen is terug: in Zwitserland het referendum (duidelijk afgewezen, maar toch), in Finland en ook in Nederland wordt het (voorzichtig) weer besproken. Er zijn veel goede en sociale argumenten voor te geven, en ze klinken plausibel (Trouw, 4 juni). Maar is het realistisch? Mij bekruipt de zin die als waarschuwing bij het handelen bij Marktplaats gegeven wordt: 'Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo.'

Harro Meijer Groningen

undefined

Verkapte aanval

Eenmaal heb ik een Herzberglezing bijgewoond en wel van Ephimenco; de inhoud is mij niet bijgebleven. Een aantal jaren daarna heb ik in Paradiso een interview van 'puber' Arnon Grunberg met Jonathan Israel (de grootste deskundige op het terrein van de Verlichting) bijgewoond, het ging toen over Spinoza. Mij is vooral bijgebleven de hoffelijkheid, waarmee deze gesprekspartners elkaar bejegenden. Ik vind het niet kies dat Ephimenco nu reeds een verkapte aanval uitvoert op Grunberg inzake zijn nog te houden lezing (Trouw, 4 juni)! Het zou aanbeveling verdienen dat de nestor van onze Trouw-columnisten zich zou gaan spiegelen aan hetgeen zijn onlangs toegetreden collega Stevo Akkerman te berde bracht: een denigrerende opmerking over een andere, maakt jouzelf lelijk.

Jan Bolluijt Ede

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden