lezersreacties

Spiegelbeeld

Antwoord op de vraag van Albert Kuipers of Vincent van Gogh nu zijn linker- of rechteroor heeft afgesneden (Lezersreacties, 14 juli): de schilder heeft zichzelf afgebeeld met behulp van een spiegel. Er is dus geen sprake van 'verwisseling' links-rechts.

Anneke de Haan Bennekom

undefined

Goed luisteren

Van mij een pluim voor de reactie van Jaap Bosma (Lezersreacties , 13 juli) op het stuk van Marcel Prins en Bart van der Schelde over Abou Jahjah (Opinie, 11 juli). Willen we hier een inclusieve maatschappij nastreven, dan zullen we eens heel goed moeten gaan luisteren naar wat onze moslimlandgenoten te vertellen hebben over de illegale bezetting door Israël. Ik heb in ieder geval direct opgezocht wanneer 'Zomergasten' begint en ga de aflevering met Jahjah zeker bekijken. Met de bedoeling om, door zijn taalgebruik heen, de andere kant van het verhaal te horen.

Eline van Drongelen Maastricht

undefined

Voorkeur

En ja hoor, daar is dan de reactie op de schoenenfoto's van mevrouw May (Lezersreacties, 14 juli). Die kon je van verre zien aankomen. En raad eens wat? Na het zien van de foto's in Trouw van zaterdag van de beide (toen nog) kandidates, had ik mijn voorkeur al bepaald op grond van haar mooiere onderdanen.

Gera de Vries Roden

undefined

Innovatief

Wat een verrijking, de twee gastcolumnisten El Maroudi en Ouariachi. Veel prettiger dan dat witte-mannengezwets en met deze invulling van pagina 2 is de krant pas echt innovatief, verfrissend en eigentijds. Wat mij betreft blijven zij. Laat Trouw maar de eerste krant worden die dagelijks ruimte biedt aan vrouwen en personen van kleur.

Laura Boerhout Amsterdam

undefined

Jurken

Heel mooi dat columniste Hasna el Maroudi vooroordelen omtrent de islam wil bestrijden (Trouw, 13 juli). Maar dan helpt het niet als zij vooroordelen over homo's verspreidt: 'mannen in jurken' zijn geen homo's maar travestieten. Travestie komt zowel onder homo's als hetero's voor!

Rob Tielman Molkwerum

undefined

Gedroogd

Koos Dijksterhuis heeft gelijk als hij in zijn Natuurdagboek schrijft dat jacobskruiskruid niet door paarden wordt gegeten (Trouw, 14 juli). Hij vindt dat paardenhouders zich ten onrechte zorgen maken over de aanwezigheid van deze plant in de natuur. Wat hij kennelijk niet weet is dat jacobskruiskruid in gedroogde vorm, dus in hooi, wel door paarden wordt gegeten en dat ze daar wel degelijk aan overlijden. Voor mij als paardeneigenaar een reden om heel alert te zijn op de herkomst van het hooi. Helaas zie ik de plant steeds vaker in gebieden waar gemaaid en geoogst wordt. Ik kan alleen maar hopen dat er niet al te veel slachtoffers vallen.

Marjan Buninga Nootdorp

undefined

Adem

Mooi interview met Laurence Freeman over meditatie (Trouw, 14 juli). Aan de uitleg 'Stilte, rust en eenvoud' gaat nog iets vooraf, iets dat juist het verschil maakt met andere vormen van meditatie. Bij christelijke meditatie ben je je bewust dat je adem krijgt (Genesis 1:7) en die adem niet hoeft te halen.

Thom Breukel Amsterdam

undefined

Dubbele moraal

In het commentaar wordt gepleit voor het oprichten van industrieparkjes voor de veehouderij met extra eisen aan de bedrijfsvoering om de uitstoot verder te verminderen (Opinie, 12 juli). Onbegrijpelijk dat een krant die dagelijks aandacht besteedt aan natuur, milieu en duurzaamheid zo'n standpunt inneemt. In de dierenindustrie worden dieren gereduceerd tot apparaten die zo efficiënt mogelijk voedsel moeten produceren, met zo min mogelijk hinder voor de mensen die er bij in de buurt wonen. Over dierenwelzijn geen woord. Deze dubbele moraal valt ons vies tegen. En dat in een krant met een christelijke signatuur. Zijn dieren geen schepselen die je met respect behoort te bejegenen?

Gelfske en Rinse Dijkstra Lelystad

undefined

Beperkingen

Het hoofdredactioneel commentaar op het vonnis in de zaak Van Rey bevat behartigenswaardige redeneringen (Opinie, 14 juli). Toch gaan die volgens mij niet ver genoeg. Zelfs de schijn van belangenverstrengeling moet immers vermeden worden. Dat kan betekenen dat bestuurders en ambtenaren zich beperkingen moeten opleggen zodra er een verband kan zijn tussen hun publieke taak en het mogelijke belang van vrienden en familieleden. Volstrekte integriteit in het openbaar bestuur is zó belangrijk dat met halfslachtige maatregelen niet kan worden volstaan.

Herman van Bemmel Voorschoten

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden