lezersreacties

Complex

Ton Planken is van mening dat de Nederlandse overheid alleen haar geloofwaardigheid behoudt door helder te zijn over de gevolgen van een besluit (Opinie, 27 juni). "Voortaan dient bij elke maatregel kristalhelder te worden gemaakt welke personen of groepen, organisaties of ondernemingen daar baat bij hebben. Of erdoor getroffen zullen worden." Dat klinkt mooi. Het is echter volstrekt onrealistisch. Het is niet mogelijk om tot in detail aan te geven wat de gevolgen van maatregelen zullen zijn. De wereld is nou eenmaal complex en dynamisch en de toekomst laat zich niet tot in detail voorspellen.

Het zou zinvoller zijn als de overheid met mensen in dialoog gaat om helder te krijgen welke werkelijke wensen er leven. Als dat helder is, kan vervolgens gezamenlijk bepaald worden wat daarvoor nodig is en wie daaraan willen bijdragen. Dát is de enige 'harde les' die Brexit ons zou moeten leren.

Michiel Steffelaar Den Haag

undefined

Jongeren bleven thuis

In alle toonaarden wordt telkens benadrukt, dat de jongeren bij het Brexit eigenlijk het slachtoffer zijn van nostalgische en protectionistische ouderen, zoals ook Rob Schouten beschrijft (Trouw, 28 juni). Dat doet het goed in de beeldvorming, maar het is het optuigen van een mythe. Het kale feit is, dat niet meer dan 36 procent van de jongeren de moeite heeft genomen te gaan stemmen tegen meer dan 70 procent van de ouderen.

Juist die afwezigheid van de jongeren blijkt een veel groter gevaar voor de Europese Unie te zijn dan die vermeende nostalgische ouderen.

Dat geeft te denken.

Geert Jager Houten

undefined

Overzicht kwijt

Wat een feest, Groot-Brittannië uit de EU! Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw heb ik al geageerd tegen de uitbreiding van de toenmalige EEG. Wat zien we nu: een enorm logge, onoverzichtelijke en geldverslindende EU! Men is in Brussel het complete overzicht kwijt en weet niet meer waar het over gaat. Veel geld (ook ons geld) gaat naar Cyprus, Griekenland, Italië en Spanje en al die bananenrepublieken die nog zullen volgen.

Ik prijs de dag dat ook Nederland uit dit kostbare bolwerk zal stappen en we ons geld kunnen richten op de (grote) problemen in ons eigen land!

Rieks Koopmans Meppel

undefined

Laat doorgaan

De tekening van Vonk is echte humor (Opinie, 27 juni). Geestig, goed gevonden en bitter tegelijk. Verdrietig dat het referendum zo gegaan is. Laten we blijven hopen op en werken aan betere tijden.

Het is goed daarbij de (waarschijnlijke) oorsprong van het versje niet te vergeten. Een liedje over Jezus, de timmerman die mensen de sleutel in handen gaf om de deur te openen naar engel-land, het land van menselijkheid en vrede.

Het slot van het speel-liedje is daarbij veelzeggend: laat doorgaan, laat doorgaan, wie achter is mag voorgaan. Dat deed Jezus van Nazareth , zoals we kunnen lezen, zo vaak in zijn leven: achterblijvers voor laten gaan. Het is nog steeds actueel. We zongen en speelden het vaak in mijn jeugd. Gebeurt dat nog?

Henk Vegter Epe

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden