lezersreacties

Verworvenheden ontkracht

Dat de EO een al opgenomen interview met islamoloog en moslima Anne Dijk schrapt (Trouw, 13 december) heeft mij geschokt. De formele argumentatie dat in het programma 'Het vermoeden' uitsluitend het geluid van protestantse kerken mag klinken en dat voor mij een uitzondering gemaakt is omdat de EO de taak op zich genomen heeft het geluid van de joodse gemeente te laten horen, is stuitend. Dat de omroep heeft besloten om zowel de Ikon als de Joodse Omroep ruimte te geven, is te prijzen. Maar met beperkingen op deze gastvrijheid ontkracht de EO een van de grootste verworvenheden in de verhouding van religies tot elkaar: het inzicht dat wij elkaar hartstochtelijk nodig hebben om het gemeenschappelijke doel van vrede en recht te realiseren.

Rabbijn Awraham Soetendorp

Crisis niet voorbij

Het binnenlands product is per hoofd van de bevolking gestegen. Conclusie: de crisis is bijna voorbij (Trouw, 14 december). Het eigen risico bij ziekte is 385 euro, voor mensen met een laag inkomen meer dan een derde deel van hun maandinkomen. Dat kunnen ze niet betalen. Bejaardenhuizen zijn gesloten, personeel ontslagen. Ouderen en zieken worden verplicht langer thuis te blijven. Dat kunnen ze best, wordt beweerd. Een verkeerde interpretatie van de liberale gedachte. De menselijke maat is uit het leven geschrapt. De film 'I, Daniël Blake' toont meedogenloos de effecten. De film zou verplichte kost moeten zijn voor alle politici en alle medewerkers van de sociale dienst. Wanneer de geschrapte voorzieningen hersteld zijn, met werkelijke gelijkwaardigheid en bereikbaarheid voor iedereen, dan pas is de crisis voorbij.

Hetty Bergen Breda

Vrij om te zorgen

Weer een ingezonden stukje en een column over hoe vreselijk het is dat vrouwen niet financieel onafhankelijk zijn en niet vier dagen werken als zij een kind(eren) krijgen (Opinie, 15 december). Dat is nou zo mooi aan Nederland: we zijn vrij. Vrij om te kiezen voor onze kinderen te zorgen, hun een thuis te bieden en daarvoor tijdelijk minder te werken. Heerlijk dat die vrijheid er is: dat zeggen de cijfers. Natuurlijk is het soms genuanceerder. Maar, optimistische feministen, betuttel degene met een andere keus niet.

Henriette Hak Bruchem

Zet Samsom op kieslijst

Samsom verlaat de Tweede Kamer alleen omdat een aantal PvdA-leden hem helemaal buiten die Kamer om heeft weggestemd. Kan hij niet op de kieslijst blijven staan zodat de kiezers hem wel of niet kunnen wegstemmen? Zelf zou ik dit deskundige en actieve nu teruggetreden Kamerlid maar al te graag mijn voorkeursstem geven.

Wim Boelens Lochem

Hulde aan opvang

Wat een liefdevolle, warme en betrokken rouwadvertentie voor (de voor mij onbekende) mevrouw Anzhela Balayan las ik in Trouw (15 december). Vrijwilligers , andere gasten en de mensen van Inlia die diep geraakt zijn door het overlijden van één van hun bed-, bad-, en broodopvanggasten en haar eren door een advertentie te plaatsen. Hulde aan de mensen van de opvang Groningen.

Jikky Grashuis Oldekerk

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden